Potteplanter sælger for lidt

Fynske gartnere lider under, at eksporten af potteplanter svigter. Gartnernes salgsstruktur gør at erhvervet ikke kan konkurrere på verdensmarkedet.

-

Fynske gartnere lider under, at eksporten af potteplanter svigter. Gartnernes salgsstruktur gør at erhvervet ikke kan konkurrere på verdensmarkedet.


Eksporten af potteplanter har været stagnerende i flere år, men tallene for sidste år er de hidtil mest dystre.


I 2001 steg den danske eksport af potteplanter ganske vist med 0,1 procent, svarende til seks millioner kroner i forhold til året før. Men den hollandske eksport af blomster steg med 6,3 procent - eller 549 millioner kroner.


Helt galt bliver det, hvis man ser på eksporten til hovedmarkederne: Tyskland, Sverige, England, Italien og Frankrig. Her er danske potteplantegartneres salg faldet med 4 procent eller 86 millioner kroner, mens hollændernes er steget med 5 procent, svarende til 330 millioner kroner.


Tallene forklarer, at flere danske producenter har det svært, og at de første er bukket under på grund af dårlige priser og manglende afsætning.


Direktør Henning Rasmussen, Bøg Madsen A/S i Odense, siger til Gartnertidende, at årsagen er erhvervets salgsstruktur.


Salgsselskaberne er blevet et uheldigt filter til ulempe for konkurrencedygtigheden. For eksempel betyder de, at producenterne mangler føling med kundernes ønsker.


Salgsselskaberne burde i langt højere grad bygge bro mellem kunder og producenter, så producenterne bedre kan indrette sig efter kundernes ønsker, siger Henning Rasmussen til bladet.