I det fynske folks tjeneste

Rekordlavt antal indbrud: Alligevel er fynske hjem dårligt sikret

Alle fynske kommuner har de seneste år oplevet en nedgang i antallet af indbrud. Men derfor er mange stadig dårligt sikret, viser undersøgelse.

43 procent tror, at deres hjem er tilstrækkeligt sikret, men det er ifølge Bo trygt ikke tilfældet. Foto: Lars Rievers/Ritzau Scanpix

Længt færre fynboer er i tredje del af 2020 kommet hjem til opbrudte døre og smadrede vinduer. Antallet af indbrud ligger nemlig på sit laveste for perioden i flere år.

På to år er det samlede antal således gået fra 645 til 416 indbrud. Kun i Odense Kommune har der været en mindre stigning. Det skriver Bo trygt i en pressemeddelelse.

- En del af udviklingen nok skal tilskrives, at danskerne har været mere hjemme end normalt det seneste halve år på grund af covid-19, siger Britt Wendelboe, programchef for partnerskabet Bo trygt, som TrygFonden, Foreningen Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Antallet af indbrud er væsentligt højere i Danmark end i vores nabolande

Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania og en del af Bo Trygt

Men selvom antallet af indbrud i private hjem er faldet, er fynboerne og resten af danskernes huse stadig mere udsatte end i nabolandene.

Mange er dårligt sikret

Ifølge Bo trygt er mange nemlig dårligt sikret. For eksempel har langt de fleste husejere kun én lås på hoveddøren, viser en undersøgelse foretaget af Bo trygt.

Læs også Snarrådig ung kvinde opdager indbrudstyve

Derudover viser den, at mange af husejerne ikke tror, at det hjælper at forsøge at tyverisikre sit hjem.

- Antallet af indbrud er væsentligt højere i Danmark end i vores nabolande. Det kan hænge sammen med, at mange danske boliger ikke er godt nok sikrede mod indbrud, lyder det fra Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania og en del af Bo Trygt.

- Desværre tror rigtig mange, at deres hjem er sikret tilstrækkeligt, men virkeligheden viser, at de kan gøre langt mere for at sikre døre, låse og vinduer.

Se udviklingen for indbrud i tredje kvartal i din kommune:

Ikke alle vinduer og døre kan sikres

Effektiv indbrudssikring er meget individuelt og afhænger af det enkelte hus. Det betyder også, at hvad der virker hos naboen, ikke nødvendigvis virker hos en selv.

Derudover har det stor betydning, hvilken stand ens hus er i, lyder det fra Bo trygt.

- I nogle tilfælde kan vinduer og døre så gamle og slidte, at det ikke gavner at sikre dem. Hvis for eksempel træet i vindueskarmene er råddent og nedbrudt, kan vinduer nemt brækkes op, selvom de sikres med sikringsskruer eller sikringsbeslag, står der under i Bo trygts guide til sikring af hjemmet.

I samarbejde med Rigspolitiet har Bo trygt udarbejdet fem råd, der skal forhindre indbrud. Se dem nedenfor.

Fem råd mod indbrud

1. Bliv Nabohjælper

Godt naboskab og et opmærksomt blik for, hvad der foregår i nabolaget, gør kvarteret mindre attraktivt for indbrudstyve – og dermed tryggere for dig. Hils på dem, du møder, og fortæl naboer, hvis du aner uråd. 

2. Tænd lys udenfor, og klip hækken

Skab god belysning udenfor huset. Lys med sensor øger chancen for, at tyven bliver set af naboerne, og forstyrres i sit arbejde. Undgå høje træer, hække og mørke gemmesteder omkring dit hjem. Dermed bliver det sværere for tyven at komme uset ind i huset.

3. Gør døre og vinduer svære at bryde op

Gør det svært for tyven at bryde ind i dit hjem. Brug gode, solide låse, døre og sikrede vinduer. To låse på hoveddøren gør det mere end dobbelt så besværligt for tyven at bryde ind. Og sørg for at låse værktøj og haveredskaber inde i skur eller garage, så det ikke kan bruges til at bryde ind i huset med.

4. Ring 1-1-4, hvis du har mistanke om indbrud

Politiet kan opklare flere indbrud med din medvirken. Hvis du ser personer med en mistænkelig adfærd i dit nabolag, eller hvis du har haft indbrud, så ring 1-1-4. Dine oplysninger kan være afgørende for politiets opklaring, og selv mindre detaljer kan være vigtige.

5. Undgå at købe tyvekoster – brug sikre betalingsformer

Hvis ingen købte tyvekoster, var der INGEN indbrud. Du er med andre ord med til at nedbringe antallet af indbrud, hvis du undgår at købe stjålne varer. Brug altid MobilePay, eller kig efter NemID hos sælger, når du køber brugt. Begge betalingsformer er knyttet til cpr-nummer, som kan spores tilbage til sælger, og det ønsker kriminelle ikke.