I det fynske folks tjeneste

Ryger er måske årsag til brand i lyntog

300 blev evakueret fra brændende lyntog sidste sommer på Midtsjælland. Bortkastet cigaret er mistænkt.

En uforsigtig ryger kan muligvis være årsag til branden i et lyntog sidste sommer, hvor 300 passagerer måtte evakueres.

I en redegørelse siger Havarikommissionen fredag, at det ikke har været muligt med sikkerhed at fastslå årsagen til, at der opstod brand i lyntoget.

Men det er muligt, at en cigaret, som en ryger har smidt fra sig på stationen i Odense, kan være forklaringen, lyder det.

Toget kørte 22. juni om aftenen fra Aalborg mod Københavns Lufthavn i Kastrup. Midt på Sjælland, lige efter Ringsted, fik lokomotivføreren alarm om røg i undervognen.

Det viste sig, at der også var røg i passagerafdelingen, og lokoføreren besluttede så at standse ved den første station, som var Borup.

Der var flammer fra undervognen og røg fra togets venstre side. Brandvæsnet blev tilkaldt, og de mange passagerer måtte ud.

En togfører kom på skadestuen til observation for røgforgiftning, men ingen kom noget alvorligt til, beretter Havarikommissionen.

Togets sidste stop var Odense, og her er det normalt, at rygetrængende forsøger at få nogle hiv.

Stoppet varer kun i tre minutter. Ofte når rygerne ikke at blive færdige med cigaretten, som derefter bliver smidt ned mellem toget og perronen, fremgår det af redegørelsen, som også indeholder et foto af bortkastede cigaretskodder.

Forsøg har vist, at gløder og mindre dele af en cigaret kan passere metalgitteret ved togets skøt, hvor blæseren for gearoliekølere er placeret. Her er der også et papirfilter, fremgår det.

Dieselutætheder eller el-installationer kan ikke forklare branden.