Silje har ventet spændt: Efterskoler klar til coronatryg skolestart

Silje Halberg startede i dag på efterskolen i Oure, og selvom der er coronarestriktioner, får hun ikke et ringere efterskoleår, forsikrer efterskoleforening.

Det er en stor dag for Silje Halberg og hendes familie.

- Jeg tror, det bliver sjovt, siger hun på vej ind på sit nye værelse på efterskolen i Oure.

Her starter hun i dag sammen med 642 andre nye elever, og med så mange nye bekendtskaber er der også nogle regler, der skal overholdes.

- Det er lidt nederen, at der er nogle ting, der er blevet lavet om, men det kan vi jo ikke gøre så meget ved. Det er bare sådan, det er, siger Silje Halberg.

Det bliver et anderledes skoleår. Det oplevede Silje Halberg og familien allerede ved ankomsten, hvor forældrene skulle række alle Silje Halbergs ting ind gennem vinduet i stedet for at gå gennem skolen.

- Det er lidt underligt, at de ikke må komme ind, men sådan er det jo, siger Silje Halberg.

Madrassen måtte ind gennem vinduet, for forældrene må ikke komme ind på skolen.
Madrassen måtte ind gennem vinduet, for forældrene må ikke komme ind på skolen.
Foto: Sara Fuglsig

Ikke grundlæggende anderledes

I alt starter cirka 30.000 efterskoleelever i dag til en hverdag, der på grund af coronarestriktionerne bliver lidt anderledes end normalt.

- Skolerne har brugt rigtig meget tid på at sikre sig, at skolestarten kommer til at ske i tryghed i forhold til corona, siger Torben Vind Rasmussen, der er formand for Efterskoleforeningen.

Men restriktionerne vil ikke grundlæggende ændre på elevernes oplevelse af, hvad det vil sige at gå på efterskole, vurderer han.

- At starte på efterskole er jo et bombardement af nye ritualer, rutiner og regler, som man skal indordne sig efter, siger Torben Vind Rasmussen.

- I år bliver coronarestriktionerne en væsentlig del af de regler, som de vil møde. Men det bliver blot en af mange. Så jeg tror, at de vil opleve, at sådan er det at gå på efterskole, og så vil de glæde sig over det.

Eleverne skal ifølge myndighedernes retningslinjer deles op i primærgrupper på højst 25-30 elever.

Eleverne må inden for grupperne være tætte på hinanden - og de skal bo, dele bade- og toiletfaciliteter og spise i disse grupper.

Forskudt møde og ingen besøg

På Ollerup Efterskole glæder forstander Mette Sanggaard Schultz sig til at tage imod de nye elever med en velkomst, der bliver lidt anderledes end normalt.

Den første dag skal eleverne møde forskudt, de må højst have to forældre med - og fællessang bliver der søndag ikke noget af.

Men Mette Sanggaard Schultz fortæller, at skolen har arbejdet med ministeriets retningslinjer for at tilpasse dem til skolens værdier.

- Vi har valgt at gøre det på en måde, så det stemmer overens med, hvad vi gerne vil med det store fællesskab på skolen, siger hun.

Til at begynde med har skolen besluttet, at ingen elever må besøge hinanden på værelserne for at undgå ekskluderende fællesskaber, hvor eleverne sidder på værelser, som kun nogle har adgang til.

- Vi vil gerne bruge restriktionerne til at starte en samtale med eleverne om nogle vigtige emner, som ikke bare handler om corona, men om hvilket fællesskab vi gerne vil skabe sammen, siger forstanderen.

- Selv om der er corona, og nogle af rammerne i hvert fald til en start bliver anderledes, så tænker jeg ikke, at læringen og dannelsen bliver anderledes for årets elever.

Oversigt

    Oversigt