Store forskelle: Assens i top med HPV-vaccine

Tilslutningen til HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet er stigende. Men der er store geografiske forskelle. Det skal ny kampagne sætte fokus på.

Assens er faktisk den kommune i Danmark med den højeste tilslutning til HPV-vaccinen. Her er 87 procent af pigerne blevet vaccineret.

Odense placerer sig foran Aarhus og København angående vaccinen. I Odense er 83 procent af pigerne født i 2005 blevet vaccineret, og i København er tallet kun på 69 procent.

De store geografiske forskelle får nu Kræftens Bekæmpelse i samarbejde med Apotekerforeningen til i denne uge at sætte fokus på unges forhold til HPV-vaccinen.

I den forbindelse vil apoteker landet over afholde aktiviteter, som skal sætte fokus på sundhed og hjælpe unge og deres forældre til at tage stilling.

Torsdag forgik det blandt andet på Faaborg Løveapotek.

- Det er rigtig vigtigt. For 4 ud af 10 af de unge mennesker under 30 år er ramt af en HPV-infektion, fortæller lokalforeningsformand Ulla Witt fra Kræftens Bekæmpelse i Faaborg-Midtfyn kommune.

Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen anbefaler, at piger og drenge bliver HPV- vaccineret, når de fylder 12 år.

Med HPV-vaccination er de beskyttet mod næsten 9 ud af 10 tilfælde af analkræft og kønsvorter. Piger er også beskyttet mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft og mod nogle tilfælde af kræft i skeden og de ydre kønsorganer.

Se kort over HPV-vaccinen i de syddanske kommuner: