I det fynske folks tjeneste

Svineproducenter brænder inde med smågrise

Tusindvis af fynske smågrise går en usikker fremtid i møde. Svineproducenterne kan ikke længere få afsat pattegrisene til Tyskland som aftalt.  

01:54

1 af 2

Bent Kornbæk Pedersen fra Mesinge skulle have sendt 780 smågrise til Tyskland i sidste uge. Men i sidste øjeblik meddelte tyskerne, at de alligevel ikke ville afhente grisene.

- Det er frustrende, at vi ikke længere kan stole på de aftaler, vi laver, siger Bent Kornbæk Pedersen.

Det er dioxin-skandalen i Tyskland, der har fået priserne på smågrise til at styrtdykke. Dermed kan det ikke længere betale sig for tyskerne at importere de danske smågrise.

For svineproducenten fra Messinge er den manglende eksport til Tyskland katastrofal

- Der har ikke været penge i de her grise længe. Vi lever på bankens nåde. Grisene kan ikke længere betale det foder de spiser, siger Bent Kornbæk Pedersen. 

Men ikke alene taber han mange penge hver eneste dag, han får også snart et stort problem med at få plads til de hundredvis af smågrise.

- Jeg har forhåbentlig en aftale om at få dem hentet tirsdag. Det giver ingen penge, men så slipper jeg for at finde plads til dyrene. Hvis ikke de bliver hentet, må jeg etablere en midlertidig stald til grisene i en lade eller maskinhal, siger Bent Kornbæk Pedersen.