Jan Johansen forlader Folketinget: - Det er livets gang

Socialdemokraten Jan Johansen skulle være stillet op til næste folketingsvalg, men et ønske om mere tid fik ham til at ombestemme sig. I stedet stiller han op til kommunalvalget.

Da fynboen Jan Johansen som 14-årig drog til søs, lå det ikke i kortene, at han skulle slutte sit arbejdsliv i politik.

Ikke desto mindre blev det til mere end 20 år, hvoraf ti af dem er foregået på Christiansborg. Og dermed slutter en æra, når 65-årige Jan Johansen tirsdag officielt melder ud på Socialdemokratiets gruppemøde, at han ikke fortsætter i Folketinget.

- Når jeg står op om morgenen, kan jeg godt mærke de ar, som især den første del af min tid på arbejdsmarkedet har givet mig. Jeg kunne godt tænke mig nogle gode år efter arbejdsmarkedet, hvor jeg kan gribe en fiskestang, hvis jeg får lyst, siger Jan Johansen.

Alligevel kan den garvede politiker heller ikke afvise, at han kan levere meldingen til partifællerne uden bævende stemme.

- Det har betydet meget, og jeg synes, jeg har været med til at flytte mange ting. Med et smil på læben kan jeg sige, at jeg roligt kan forlade styrehuset, for jeg stoler på, at den kaptajn, vi har, kan styre skibet i en lige linje, siger Jan Johansen med hentydning til statsminister Mette Frederiksen (S).

Kæmpede for arbejdernes forhold som teenager

Selvom der skulle gå nogle år, før fynboen for alvor begyndte sin politiske karriere, har det ligget i hans dna helt fra begyndelsen.

Der var ikke gået mere end en måned til søs, før Jan Johansen skrev til den daværende formand for Sømændenes Forbund, Preben Møller Hansen. Arbejdsforholdene var for dårlige, mente den unge sømand.

- Jeg har tænkt politik hele vejen, siger Jan Johansen.

Senere fik han arbejde på Lindøværftet, hvor han blev tillidsrepræsentant og markerede sig med fagforeningsarbejde, og desuden var medarbejderrepræsentant i værftets bestyrelse. Det blev springbrættet til politik.

Først som kommunalbestyrelsesmedlem i Kerteminde Kommune og fra 2011 som folketingsmedlem.

Her har Jan Johansen sat en ære i at være arbejdernes talerør.

- Jeg vil gerne huskes for, at jeg har kæmpet for den befolkningsgruppe, jeg hører til. Dem, der har det hårdeste arbejde, og dem, der slider sig op, siger han.

Arbejderen Jan Johansen

Det er hjerteblod for ham, og derfor håber den afgående folketingsmand også, at det bliver en arbejder, der overtager hans plads.

- Hvis man ikke har alle befolkningsgrupper repræsenteret, risikerer man at befolkningen ikke kan relatere til politikerne.

Jan Johansen vil fortsat været aktiv, når han går på pension fra Folketinget. Han er blandt andet præsident i Beredskabsforbundet.
Jan Johansen vil fortsat været aktiv, når han går på pension fra Folketinget. Han er blandt andet præsident i Beredskabsforbundet.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Håber ikke på endegyldigt punktum

Den 65-årige fynbo havde ellers i første omgang meldt ud, at han ville stille op til det kommende folketingsvalg.

Men så ombestemte han sig.

- Det er livets gang. Man går og spekulerer over fremtiden, og hvor lang tid man skal blive siddende. Og så blev jeg enig med mig selv om, at jeg gerne vil have bedre tid i min tredje alder, siger Jan Johansen.

Han håber dog ikke, at udmeldingen bliver et endegyldigt punktum for politik. Fynboen vil i stedet forsøge at blive valgt til Kerteminde Byråd ved kommunalvalget i november.

- Jeg elsker at rive i noget, og det vil jeg blive ved med. Jeg vil tage mine kompetencer fra Folketinget med i byrådet, hvis folk vil vælge mig ind, siger han.

Ved folketingsvalget i 2019, hvor Jan Johansen blev valgt i Nyborg-kredsen, fik han 6.786 personlige stemmer. 

Oversigt

    Oversigt