I det fynske folks tjeneste

Små byer: Vi skal da udvikle, ikke afvikle!

Rico Boye Jensen fra Tommerup er bekymret for de mindre byers fremtid. Han konfronterer to politikere på en skole, hvor de store elever snart skal flytte væk.

00:21

Foto: Pernille Gram

1 af 2

Rico Boye Jensen fra Tommerup står ved indgangen til en meget omdiskuteret skole.

- Velkommen, siger han til to spidskandidater, der træder ind på Tommerup Skole.

- Tak fordi, vi måtte komme, siger Ena Nørgaard. 

Hun er spidskandidat for Det Konservative Folkeparti i Assens og følges ind sammen med Socialdemokratiets spidskandidat, Charlotte Vincentz Petersen.

De to kandidater er i programmet 'Velkommen til Virkeligheden' inviteret ud til en borger, der gerne vil diskutere et konkret problem med dem.

I dette tilfælde vil Rico Boye Jensen gerne diskutere, hvordan de to politikere vil udvikle de mindre byer i kommunen og har i forvejen sendt dem en video med et oplæg.

- Det handler om at tiltrække tilflyttere og få en profil for området. Hvordan udvikler vi vores landsbyer, spørger han i videoen.

00:33

Rico Boye Jensens oplæg til de to politikere.

Luk video

Skoleflytning er midtpunkt i debat

- Skal vi ikke gå over til overbygningsklasserne, spørger Rico Boye Jensen, og de to kandidater følger villigt med. 

- Når nu overbygningen lukker på Tommerup Skole, så står den tom. Man har jo besluttet at lukke overbygningen og bygge nyt på naboskolen. Det forstår vi ikke, siger Rico, der har følgeskab af Susanne Holm, der er bestyrelsesmedlem i Tommerup Skoles Støtteforening

VALGPROFIL:

Charlotte Vincentz Petersen

Netop Tommerup Skoles overbygningsklasser var et politisk stridspunkt tidligere i år, hvor et flertal i byrådet besluttede at de skulle fjernes fra Tommerup Skole og i stedet samles på den nærliggende Tallerupskolen. Som socialdemokrat var Charlotte Vincentz med til at gennemføre beslutningen om at samle overbygningsklasser i store enheder, og hun står på mål for det.

- Man kan være politisk uenig i det, men det er dét, vi har valgt. Alternativet ville have været en salamimetode, der ville have været værre. Vi skal sikre kvaliteten hele vejen igennem. Hele den her øvelse startede med at arbejde for en høj kvalitet, siger Charlotte Vincentz Petersen.

00:19

Charlotte Vincentz: Det handler om kvalitet

Luk video

Ena Nørgaard har længe været modstander af overbygningsklassernes flytning fra Tommerup Skole.

- Jeg synes, de små skoler kan noget andet. Hvis det dernede på Tallerupskolen bliver en stor skole med mange elever og lidt plads, så mener jeg, at der er mange børn, der ikke vil kunne holde ud at være der, siger Ena Nørgaard.

00:31

Ena Nørgaard: De små skoler kan noget andet.

Luk video

 Fremtidens småbyer

Rico Boye Jensen vil gerne have de to politikere til at forholde sig til, hvordan man kan gøre kommunens mindre bysamfund, som for eksempel Tommerup, attraktive.

- Vi er en landkommune. Folk flytter hertil, fordi de vil det nære. Det, der sker lige nu er, at man centraliserer tingene, som er en storbytanke. Vi skal udvikle, ikke afvikle de små byer, mener Rico Boye Jensen.

Ena Nørgaard er klar til at annullere beslutningen om at flytte overbygningsklasserne fra Tommerup.

VALGPROFIL:

Ena Nørgaard

- Nu ser vi, hvad der sker efter d. 21., og så skal der ro på. Det er alle bedst tjent med.

Men Charlotte Vincentz Petersen er tydeligt irriteret over at genåbne en diskussion, der i hendes øjne er afsluttet. Hun mener, at Tommerup som bysamfund har alle muligheder for en sund udvikling med det nuværende udgangspunkt.

- Jeg tror bare ikke på, der kommer ro på, fordi nogen vil rulle noget tilbage. Lige meget hvordan man vender og drejer det, så er der nogle, der vil blive skuffede og nogle vil blive glade. Når Tommerup skal sælge sig, så har I en perfekt børnehave, en klasse ude i skoven og hele centeret derude. I kan lave en profilskole, der bare sparker til den.

00:21

Tommerup har mange kvaliteter

Luk video

Men Rico Boye Jensen er ikke enig i den smukke fortælling om Tommerup.

- Vi har jo fået stemplet afvikling og centralisering. Det er mine børn og mine følelser, der er på spil.Ena Nørgaard er enig med Rico Boye Jensen i, at der skal gøres noget ekstra for de små samfund.

- Vi har stærke lokalsamfund med lokalråd i landsbyerne. Det skal styrkes, og det gør man ikke ved at lukke noget. For hvis man lukker skolerne, så lukker man også de små butikker. Så derfor synes jeg, det ville være bedre at løfte områderne i stedet for at lukke dem. Jeg mener, det er vigtigt i ethvert bysamfund at have en skole. Det er også det, tilflyttere kigger efter. 

Charlotte Vincentz Petersen mener, at skoleforliget, der også medførte to skolelukninger, var nødvendig.

- Vi tog konsekvensen af faldende børnetal og presset økonomi. Nu har vi sagt, der skal være ro på skolerne og så skal vi bruge de næste fire år på at snakke folkeskolevisioner med hinanden. 

Susanne Holm fra bestyrelsen i skolens støtteforening tager ordet og stiller problematikken skarpt op.

- Jeg har svært ved at se, når man lukker en overbygning, at man tiltrækker børnefamilier. Hvordan skal vi vækste i det her område, når man samtidig lukker.

Charlotte Vincentz Petersen mener ikke, det er skoleflytningen, der er Tommerups problem lige nu.

- Med den her skoledebat taler man Tommerupområdet ned, og det synes jeg er ærgerligt. Men jeg er sikker på, at en total nyrenoveret skole fra 0.-6. klasse kan tiltrække børnefamilier.

Rico runder af ved at fortælle, hvor meget, skolebeslutninger påvirker.

- Det er et område, der berører følelser og som skal behandles ekstremt varsomt, for det er en vigtig del af lokalområdets profiler.

- Så langt er vi enige, siger Charlotte Vincentz Petersen.

Skoledebatten fylder i valgkampen

Debatten i klasselokalet ebber ud, og de to kandidater forlader skolen igen. Udenfor opsummerer de oplevelsen.

Socialdemokratiets spidskandidat havde ikke forventet, at skoledebatten ville fylde så meget i valgkampen.

- Jeg er klar på at diskutere de politikker, vi har besluttet og konsekvenserne af dem. Dog havde jeg drømt om også at kunne diskutere noget andet. Der er rigtig mange grupper i vores kommune, som bliver overset, hvis vi skal bruge hele valgkampen på at diskutere skoler. Men diskussionen har været god, siger Charlotte Vincentz Petersen.

Ena Nørgaard ser kommunalvalget som en mulighed for at lave om på skolebeslutningerne.

- Jeg er bare bekræftet i, at det som vores parti har stemt for, er det rigtige. Vi holder fast i, at vi gerne vil have en overbygning i både Tommerup og Tallerup. Vi har sagt, at vi gerne vil rulle det tilbage, og det holder vi fast i, siger den konservative spidskandidat.

00:55

Reaktion fra de to kandidater

Luk video

 

"Velkommen til virkeligheden"

  • To kandidater til kommunalvalget inviteres med ud i den virkelighed, de gerne vil vælges til at have politisk indflydelse på.
  • Politikerne ved ikke på forhånd, hvor de skal hen, og hvem de skal møde.
  • Målet er mødet med en eller flere borgere med noget på hjerte - en oplevelse, et konkret problem eller et spørgsmål.