Stavnsager efter kritik: Giv mig 100 dage

Kommende borgmester i Faaborg-Midtfyn, Hans Stavnsager (S), kan godt forstå, hvis små partier er utilfredse med konstituering. Men lad os nu lige komme i gang, lyder reaktionen.

Onsdag luftede Fyns Amts Avis' redaktør i Svendborg sin bekymring. 

quote  Det kan jeg sagtens forstå. Hvis vi havde lavet en smal 13-12 konstituering, så havde de jo også fået en større rolle. Men jeg har hele tiden gået efter en så bred konstituering som muligt. Det har jeg heller ikke lagt skjul på.

Hans Stavnsager, kommende borgmester, Faaborg-Midtfyn, Socialdemokraterne

De små partier i det kommende byråd er utilfredse med deres indflydelse i konstitueringsaftalen. Derfor får Hans Stavnsager svært ved at styre det, når det træder sammen i det nye år, lød vurderingen.

En vurdering, som Enhedslistens Morten Schødt bakker op om.

- Nej, der blev ikke nogen lunser til de små Partier. Vi stod ikke i en situation, hvor det var muligt at gennemføre en samlet forhandling på vegne af de små partier på valgaftenen, siger Morten Schødt.

Enhedslisten kom ind i byrådet med et enkelt mandat. Derfor havde Morten Schødt heller ikke regnet med en formandspost for et af de stående udvalg.

- Men vi havde ønsket en plads i økonomiudvalget. Det fik vi ikke, og det er jeg skuffet over, siger Morten Schødt.

Nu svarer Stavnsager igen. 

- Man plejer at give nye præsidenter og statsministre 100 dages arbejdsro. Jeg synes, det er lidt tidligt at begynde og kritisere her over en måned før, vi overhovedet er gået i gang, siger Hans Stavnsager.

Men han kan godt forstå, hvis de små partier er skuffede over den indflydelse, der blev dem tildelt.

- Det kan jeg sagtens forstå. Hvis vi havde lavet en smal 13-12 konstituering, så havde de jo også fået en større rolle. Men jeg har hele tiden gået efter en så bred konstituering som muligt. Det har jeg heller ikke lagt skjul på, siger Hans Stavnsager.

Formænd endnu ikke på plads

Alle 25 medlemmer i det nye byråd er med i konstitueringsaftalen. Men det var altså de tre store partier, der fik formandsposterne for de stående udvalg.

Formandsposterne for de stående udvalg faldt sådan her ud: Venstre fik to, Dansk Folkeparti fik en og Socialdemokraterne fik tre formandsskaber.

Dansk Folkepartis Anne Møllegaard-Mortensen bliver siddende ved roret i Kultur- og Lokalsamfundsudvalget. Venstres Søren Kristensen bliver siddende i Teknik- og Miljø.

Men derudover er der endnu ikke sat navne på, hvilke personer fra de øvrige partier, der får en formandspost. 

Socialdemokratiet mødes torsdag aften, hvor de vil fordele posterne imellem sig.

Stavnsager i mindretal

Det bliver selvfølgelig Hans Stavnsager, der som borgmester kommer til at sidde i spidsen for økonomiudvalget.

Men han kommer til at sidde i mindretal. I hvert fald, hvis man deler udvalgets medlemmer op i en rød og blå blok.

Og det undrer Morten Schødt.

- Så risikerer han jo, at han ikke kan få sin politik gennemført i udvalget. Så må han tage den videre i byrådet. På den anden side er det jo fint for os, der ikke sidder med i udvalget, for så kan vi også få lov at deltage i debatten.

Socialdemokratiet fik to pladser i økonomiudvalget. Radikale fik en og SF fik en. Fra blå blok - hvis man altså kan tale om sådan en - fik Dansk Folkeparti to pladser, mens Venstre fik tre.

Oversigt

    Oversigt