Syltetøjsglas og oldtidsgrave: Fynboer hjælper stærke kvinder frem på teaterscenen

Fynboerne hjælper fortællingerne om stærke kvinder frem i lyset gennem en række workshops og oltidsgravvandringer.

- Nogle gange så kan man godt tænke, det er en, der har power og styrer familien med hård hånd, men nogle gange så er det faktisk nogle helt andre kvinder, som er de stærke.

Sådan siger kunstner Tine Louise Kortermand. Hun er en del af kunstnergruppen Nordic Performance Art, der er i gang med at lave en musikteaterforestilling om stærke kvinder – både dem, der levede i oldtiden og dem, der lever i dag.

Men før de når så langt, skal kvindefortællingerne frem i lyset, og det skal fynboerne hjælpe med.

Derfor havde kunstnergruppen lørdag inviteret til vandring og kreativ workshop i den lille landsby Stengade på Langeland.

Ydre og indre rejse

Her var et par håndfulde interesserede mødt op, og sammen med Tine Louise Kortermand og en arkæolog fra Langelands Museum bød dagen på både en fysisk og spirituel vandring.

Arkæologen ledte an i en fysisk vandring gennem skoven, der blev flankeret af fortællinger om stærke oldtidskvinder, gravpladser og traditioner.

Lørdagens workshop er dog ikke den eneste af sin slags. I alt får 9 oldtidskvindegrave udvalgt af flere fynske museer besøg af publikum i samarbejde Nordic Performance Art frem mod sommerferien.

Efter gravrundvisningen i Stengade var det blevet tid til at kigge i en mere spirituel retning.

- Bagefter så laver vi en workshop med dem, som er dukket op, hvor vi spørger, hvilke særlige kvinder de har i deres egen familie. På den måde laver vi en tidslinje fra oldtidskvinden og så op til nutidskvinden, siger Tine Louise Kortermand.

Det var Tine Louise Kortermand selv, der guidede de fremmødte gennem dagens kreative workshop.

- Man kan være stærk på mange måder

Her sad de først i græsset med lukkede øjne, mens kunstneren bad dem om at forestille sig, at de gik hen mod et hus, hvor der bag døren gemmer sig en betydningsfuld kvinde fra deres eget liv.

- Man kan være stærk på mange måder jo. Jeg havde sådan forestillet mig min tipoldemor, som jeg aldrig havde mødt, men som jeg har hørt mange historier om. Men da jeg så sad der, og jeg skulle gå ind ad en dør, så var det faktisk min bonusdatter, jeg pludselig kom til at besøge, og det var altså sjovt, siger Anne Helstrup, der er en af de fremmødte.

Til workshoppen skulle alle medbringe et tomt syltetøjsglas, og efter at have tænkt på en stærk kvinde fra deres eget liv, var det nu tid til at fylde glasset op med ting fra naturen, der kunne minde om kvinden. Her blev der fundet visne brombærgrene, nye grønne skud og bogstavelig talt alt mellem himmel og jord.

De fyldte glas skal indgå i musikteaterforestillingen, der får premiere i Årslev til september under navnet ”Who is she/Who am I”.

Allerede nu er forberedelserne igang i den fynske muld

Oversigt

    Oversigt