I det fynske folks tjeneste

Usynligt fugleskjul bliver testet på Langeland

I et fuglereservat på Sydlangeland bliver Danmarks første observationsskjul med såkaldte envejsruder testet.

I fuglereservatet Tryggelev Nor på Langeland kan fugleinteresserede nu betragte fuglene helt tæt på uden at fuglene kan se dem. Foto: Aage V. Jensen Naturfond

I fuglereservatet Tryggelev Nor på Langeland kan fugleinteresserede nu betragte fuglene helt tæt på uden at fuglene kan se dem. Foto: Aage V. Jensen Naturfond

1 af 2

I fuglereservatet Tryggelev Nor på Langeland kan fugleinteresserede nu betragte fuglene helt tæt på uden at fuglene kan se dem. Det kan ske igennem såkaldte envejsruder, gennem krystalklart glas og i øjenhøjde med fuglene.

Den 25. september blev det helt nyudviklede observationsskjul indviet. Fugleskjulet er blevet til i et samarbejde mellem Aage V. Jensens Naturfond, Realdania og Fugleværnsfonden, der ejer Tryggelev Nor.

- Det nye observationsskjul giver en dramatisk øjenkontakt med fuglene, fordi det er bygget ned i terræn. Envejsruderne betyder, at fuglene ikke kan se personerne inden i skjulet. Og så er glasset en særlig type krystalglas, hvor det er muligt at tage fotos igennem uden at det påvirker kvaliteten af optagelserne, fortæller biolog Aage V. Jensens Naturfond, Lars Malmborg, til TV 2/Fyn.

Læs også Fuglene strømmer til Gyldensteen

Var ved at tabe pusten

Det nye observationsskjul repræsenterer  høj grad nærsyn og naturoplevelser i det fri, som næppe nogensinde tidligere er set her til lands, lyder det fra Fugleværnsfonden.

- Da jeg første gang på en rejse til Ungarn gik ind i et fugleskjul med envejsruder, var jeg ved at tabe pusten. Jeg oplevede sølvhejrer, som jeg ellers kun havde set i Danmark på lang afstand, fiske få meter væk. De sky fugle var helt upåvirkede, for de kunne ikke se mig, fortæller Allan Gudio Nielsen, der er naturvejleder i Fugleværnsfonden, i en pressemeddelelse.

- Det var en øjenåbnende oplevelse at se fugle i deres naturlige miljø så ekstremt tæt på. Publikum ved Tryggelev Nor har noget at glæde sig til, siger Allan Gudio Nielsen.

Læs også Gyldensteen overvåges af drone

Kan komme til Gyldensteen og Odense Fjord

Aage V. Jensens Naturfond vil nu følge evalueringen at det nyudviklede observationsskjul, inden der bliver taget stilling til, om der skal opsættes flere skjul på fondens naturområder.

Målet er at udvikle en færdig prototype, der  kan sættes i serieproduktion.

- Der er store perspektiver i den form for observationsskjul, og vi afventer nu evalureingen inde der blvie taget stilling til om de skal opsættes ved fro eksempel Engsøen ved Gyldensteen Strand eller Odesne Fjord, siger bilig Lars Malmborg til TV 2/Fyn.

Fakta om fugleskjulet

Grundideen bag det nye fugleskjul med envejsruder stammer fra Ungarn, hvor der ligger adskillige reservater med denne type faciliteter for publikum.
Også i afrikanske nationalparker er der eksempler på skjul med envejsruder, hvor dyr og fugle ikke kan se publikum.
Nordmanden Tormod Amundsen fra firmaet Biotope har lavet grundtegningerne til skjulet i Tryggelev Nor, som i sin nuværende form er tegnet af den danske arkitekt Rasmus Holscher fra Holscher Design på baggrund af Rambølls og en ekspertgruppes råd.
Ingeniørdelen har firmaet Henrik Innovation stået for, mens Fugleværnsfonden har været bygherre.
Realdania har finansieret udviklingen af skjulet, mens Aage V. Jensen Naturfond har finansieret bygningen af prototypen.
I alt har det kostet rundt regnet to millioner kroner at udvikle og etablere fugleskjulet.
Kilde: Aage V. Jensen Naturfond