I det fynske folks tjeneste

Drik Mindre - Oplev Mere: Kampagne mod unges druk

Gennem produktion af en lommefilm på mobilen skal elever i 1. G på Middelfart Gymnasium reflektere over deres alkoholvaner.

00:58

1 af 2

De unge drikker for meget og for ofte. 

Derfor er Kræftens bekæmpelse og Trygfonden gået sammen om en konkurrence, der skal være med til at få de unge til tænke mere over deres alkoholvaner. 

Med i konkurrencen er alle Middelfart Gymnasiums 1.G'ere. Og for at vinde skal de i samarbejde med Lommefilm ApS skrive, producere, instruere og redigere deres egne 45 sekunder lange film til kampagnen 'Drik mindre - oplev mere'.

Konkurrencen blev afgjort på en workshop torsdag på gymnasiet og vinderne blev:

  • Catrine Fogde
  • Regitze Olsen
  • Mathilde Vase
  • Andreas Riis Lindholm

De går alle i 1. C. Deres film har titlen Flashdrik, der er en humoristisk fortælling om, hvad der kan ske, når man drikker.

Filmen går nu videre til den landsdækkende konkurrence, hvor mere end 4000 elever på 20 gymnasier har deltaget.

- Vi synes det her tema er godt. Vi vil gerne påvirke vores elever til at være mere ansvarlige, når de drikker, for vi ved jo, at alkohol indgår i ungdomskulturen, men det behøver ikke være sådan, at de drikker sig fuldstændig i hegnet, siger rektor på Middelfart Gymnasium, Christian Alnor om årsagen til, at gymnasiet har meldt sig til projektet.

 

00:43

Rektor på Middelfart Gymnasium, Christian Alnor, vil gerne påvirke de unges alkoholvaner

Luk video

Du kan se vindeerfilmen, Flashdrik, herunder:

 

00:52 Luk video

 

Så ofte og så meget drikker unge alkohol 

• 65 % af 15-25-årige drikker alkohol to gange om måneden eller oftere. Af disse drikker 18 % alkohol to gange om ugen eller oftere.
• 28 % af unge drikker højst alkohol én gang om måneden. Figur 3.2.
• Blandt 15-25-årige, der har prøvet at drikke alkohol, drikker mænd oftere end jævnaldrende kvinder, og unge i alderen 21-25 år drikker oftere end unge i alderen 15-20 år.
Undersøgelsens 15-25-årige respondenter blev spurgt til, hvor mange genstande de i gennemsnit drikker på hver af dagene i løbet af en typisk uge. Det var muligt at angive, at man ikke drikker på en typisk uge, selvom man har et alkoholforbrug. På baggrund af besvarelserne, blev der lavet en samlet variabel for antal indtagne genstande på en typisk uge. Figur 3.3.
• 15-25-årige drikker i gennemsnit 5,3 genstande i løbet af en typisk uge. Figur 3.4.
• I 2014 lå det gennemsnitlige alkoholforbrug på 6,8 genstande blandt 15-25-årige sammenlignet med 5,3 genstande i 2015. Der skal dog målinger fra flere år til, før vi kan udtale os om en decideret udvikling. Figur 3.5.
• 85 % af 15-25-årige mænd holder sig under eller på lavrisikogrænsen på 14 genstande om ugen. 10 % drikker over lavrisikogrænsen men under eller på højrisikogrænsen, mens 6 % drikker over højrisikogrænsen på 21 genstande om ugen. Figur 3.6. • 74 % af 15-25-årige kvinder holder sig under eller på lavrisikogrænsen på 7 genstande om ugen. 18 % drikker over lavrisikogrænsen men under eller på højrisikogrænsen, mens 9 % drikker over højrisikogrænsen på 14 genstande om ugen.
• Kvinder i den yngre aldersgruppe (15-20-årige) drikker i højere grad end ældre kvinder (21- 25-årige) mere, end hvad der svarer til lavrisikogrænsen for alkoholforbrug (hhv. 31 % og 21 %). Hvor mange unge drikker fem genstande eller flere ved samme lejlighed? Figur 3.7.
• 64 % af de 15-25-årige har drukket fem eller flere genstande ved samme lejlighed den seneste måned, og en femtedel angiver at have gjort det tre eller flere gange den seneste måned. Figur 3.8.
• Færre unge binge-drikker tre eller flere gange om måneden i 2015 (20 %) sammenlignet med 2014 (27 %). 

Kilde: Kræftens bekæmpelse

 

Her kan du læse mere om kampagnen: Drik mindre - oplev mere