En toårig pige gik bort - 40 år senere holder landsby fast i tradition

Når man er et lille lokalsamfund, betyder det noget, at man mindes, når en lokal beboer går bort, mener ni kvinder fra Roerslev på Fyn.

I en lade i Roerslev nær Middelfart står en flok ældre damer rundt om et bord. Det er fyldt med gran, snor og blomster i mange farver.

- Vi er ved at binde bårebuketter til en bisættelse i morgen. Buketterne skal ligge langs vejen op til kirken. Der, hvor rustvognen kommer kørende, fortæller Tove Jeppesen.

Den afdøde kender hun ikke personligt, men det er lige meget. Tove og hendes veninder laver alligevel 100 håndlavede bårebuketter til bisættelsen. Noget de gør, hver gang en person fra Roerslev går bort. Sådan har det været i den lille landsby siden starten af 80'erne, og sådan er det stadigvæk den dag i dag.

Nogle af blomsterne køber de for deres egne penge, mens resten kommer fra deres egne haver, når årstiden tillader det. 

En af de ni kvinder har en lade hvor kvinder mødes og binder buketterne.
En af de ni kvinder har en lade hvor kvinder mødes og binder buketterne.
Foto: Peter Salomon

Dyster forhistorie

Den smukke tradition hviler på en dyster baggrund. For 40 år siden døde en lille pige fra lokalsamfundet på tragisk vis. Kun to et halvt år gammel.

- Min nabo spurgte mig, om jeg ikke ville være med til at binde blomster til begravelsen. Det ville jeg selvfølgelig gerne. Vi synes, det var sådan et flot gestus, at vi besluttede os for at blive ved med det. 

I dag er de ni kvinder, der mødes de tre til fire gange om året en lokal går bort og binder bårebuketter.

- Så sker det jo også, at man snakker om den afdøde. Det er en god måde at mindes på. 

Et tragisk dødsfald for 40 år siden startede en rørende tradition i den lille landsby Roerslev.
Et tragisk dødsfald for 40 år siden startede en rørende tradition i den lille landsby Roerslev.
Foto: Peter Salomon

 

Sammenhold og et stærkt lokalsamfund

I dag er det en ældre herre, der skal bisættes. Han har boet i Roerslev siden 1976. Tove og de andre kvinder har været tidlig oppe for at placere de mange bårebuketter sirligt langs Kirkebjergvej. 

Foran Roerslev Kirke står Susanne Yndgaard med sin mand i hånden. Hun har lige taget afsked med den afdøde, som også er hendes far. Hun står nu og kigger på den lange række af farvestrålende blomster.

- Det er så smukt. En fin tradition og så rørende, at de tager sig tid til det. De gjorde det, da jeg mistede min mor, mine to brøde og nu også min far. Det betyder meget.

Susanne Yndgaard til sin fars bisættelse. Hun sætter stor pris på kvindernes arbejde.
Susanne Yndgaard til sin fars bisættelse. Hun sætter stor pris på kvindernes arbejde.
Foto: Peter Salomon

Ifølge Tove Jeppesen giver det sammenhold i byen, at der er et sidste letten på hatten fra lokalsamfundet.

- Vi bor jo ikke så mange her i Roerslev og os der gør, har boet her i rigtig mange år. Når vi gør sådan noget, er det jo en måde at sige farvel til en fra flokken på.

Noget som den lokale sognepræst Gitte Bærentsen Lorentzen bakker op om. 

- Jeg tror, det her er helt specielt for Roerslev Kirke. De andre steder, jeg har hørt om det, er det sket enkeltstående gange. Ikke som en tradition som her, siger hun og fortsætter:

- Det vidner om et stærkt lokalsamfund og et stærkt sammenhold i byen. De her kvinder er med deres buketter med til at gøre de andre i byen opmærksomme på, at en lokal er gået bort.  

Kisten på vej til rustvognen.
Kisten på vej til rustvognen.
Foto: Peter Salomon

Foran Roerslev Kirke står Susanne Yndgaard og de andre pårørende og spejder efter rustvognen, der er på vej end ad Kirkebjergvej. En lang stribe af blomster forsvinder under den. 

I de små huse er de ni kvinder gået tilbage til deres daglige liv, inden de næste gang skal mødes i laden for at gøre klar til endnu et stille, men mindeværdigt farvel fra lokalsamfundet. Oversigt

    Oversigt