I det fynske folks tjeneste

Middelfarts ældre skal have bedre måltider

Middelfart vil underernæring af de ældre til livs. Nu skal der fokus på det gode måltid.

Aksel Sterby er glad for maden på Ældrecenter Fænøsund.

Underernæring på plejecentre er et landsdækkende problem, men i Middelfart vil de nu gøre noget ved sagen. Tiltaget "Det gode måltid" skal gøre gode måltidsoplevelser til en vigtig del af hverdagen for de ældre på kommunens plejecentre og dagcentrene.

- Det gode måltid handler ikke kun om god og varieret mad, som de ældre har lyst til at spise. Det handler i lige så høj grad om at have fokus på de gode gamle klassiske dyder som bordskik, god tone ved bordet, hyggelige og rolige rammer med pæn borddækning samt pæn anretning og servering af maden, forklarer Koordinator Marina Askou Lem.

Undersøgelser på landsplan viser, at op mod 60 procent af de ældre på landets plejecentre er i fare for uønsket vægttab og underernæring.

Ved at skabe de rette rammer får de ældre øget appetit til at nyde maden. Det gælder også for de borgere, som gerne vil sidde for selv.

- Måltiderne og fællesskabet omkring måltiderne er nemlig en stor del af vores identitet, uanset om vi er unge, seniorer eller gamle, fortæller Marina Askou Lem.

Aksel Sterby flyttede på Ældrecenter Fænøsund for ca. 3 måneder siden. For ham betyder det meget, at de spiser sammen.

- Vi har godt af at komme i fællesrummet. Personalet sidder også med og spiser, og hvis vi ikke selv snakker, så sørger de for, at vi har noget at snakke om. Vi hygger os, fortæller han.

Den gode stemning ved bordet er også afgørende for appetitten.

- Når vi sidder sammen, bliver man tit fristet til at spise et stykke mere. Jeg skal dog passe lidt på vægten, for efter at jeg flyttede ind, har jeg taget fire-fem kg. på. Nu skal jeg holde lidt igen, siger Aksel og klapper sig på maven.