Usikker fremtid for Yasmin i Ghazni

Når 11-årige Yasmin fra Middelfart i starten af januar bliver sendt tilbage til Afghanistan, venter et usikkert liv, der på alle måder vil være anderledes end det hun kender fra Fyn.

Yasmin Ahadi og hendes familie kommer fra Ghazni-provinsen nær hovedstaden Kabul. Oprørsbevægelsen Taleban står stærkt i området, og der er jævnligt kampe mellem regeringsstyrkerne og Taleban.

- For nylig har der været angreb mod en militærbase og et regeringskontor og mange civile er blevet slået ihjel i Ghazni. Skoler er blevet lukket, og Taleban vil have indført deres undervisningssystem , siger TV 2s korrespondent i Afghanistan, Simi Jan.

1210 yasmin2

Familien flygtede fra Afghanistan i 2008, fordi Yasmins far og hendes onkel havde arbejdet for vesterlændinge. Onklen blev i følge familien dræbt af Taleban på grund af hans arbejde for vesterlændinge og det var årsagen til deres flugt.

Nu frygter familien, at Taleban også vil dræbe dem, når de vender tilbage til Ghazni, fordi faren har arbejdet for Vesten, og fordi familien bliver betragtet som spioner, når de har været i Vesten.

- Når man som afghansk familie har været flygtet, så er der også nogen i landsbyen, der vil betragte dig som forræder eller spion. Der er stor modstand mod Vesten i Ghazni og hvis Taleban hører du har været i Vesten, kan du være i fare, siger Simi Jan.

På grund af Talebans styrke i området er det også tvivlsomt om Yasmin overhovedet kan komme i skole, da Taleban ikke mener, at piger skal gå i skole.

- Taleban har lukket flere skoler. Der er krig i og civile bliver slået ihjel, og det kan være forbundet med en sikkerhedsrisiko for små piger at gå i skole, siger Simi Jan.

Derudover tilhører Yasmin og hendes familie befolkningensgruppen Hazara, som er shia-muslimer. Hazaraerne blev forfulgt og dræbt, da Taleban havde magten i Afghanistan fra 1996 til 2001.

- Harazaerne er en minoritet og fordi de er shia-muslimer bliver de forfulgt af Taleban, der er sunni-muslimer, siger Simi Jan.

I Ghazni er det også almindeligt, at piger bliver dræbt, hvis de flygter fra ægteskaber arrangeret af familien.

Yasmin går fortsat i 5. klasse på Vestre Skole i Middelfart, men familien har fået afslag på deres ansøging om opholdstilladelse, og skal være ude af Danmark senest 4. janaur.