Krisemøde: 19 måneder gammel dreng fjernet uden varsel

Luften skulle renses mandag, da Plejefamiliernes Landsforening mødtes med ledelsen i Børn- og Ungeforvaltningen i Nordfyns Kommune efter foreningens boykot af kommunen.

Der var dialogkaffe på bordet i Nordfyn Kommunes Børn- og Ungeforvaltning mandag. Her skulle ledelsen sammen med Plejefamiliernes Landsforening forsøge at genetablere tilliden, efter kommunen uden varsel i august fjernede en 19 måneder gammel dreng fra sin plejefamilie.

Det greb kalder Plejefamiliernes Landsforening for et "clean cut". Og det fik fagforeningen til prompte at farve kommunen rød på deres Danmarkskort. Det betyder, at de fraråder deres medlemmer, at indgå en kontrakt med Nordfyns Kommune.

Inge Neander, formand for Plejefamiliernes Landsforening, PLF, peger på, at "clean cut" er en metode, der kan skade både barnet og plejefamilien på længere sigt.  

- Det kan give børnene en utryghed hele vejen op i voksenlivet. Det kan være børn, der har boet hos plejefamilien i 19 måneder eller 14 år, og så får de pludselig fem minutter til at sige farvel. Det betyder, at det kan blive rigtig svært for de børn fremover at stole på voksne mennesker, forklarer hun.

Inge Neander, formand for Plejefamiliernes Landsforening. Foto: Ken Petersen
Inge Neander, formand for Plejefamiliernes Landsforening. Foto: Ken Petersen

I Nordfyns Kommune erkender Karsten Poulsen, direktør for Børn og Unge, at det er et voldsomt greb.

- Det er i helt ekstraordinære situationer, vi kan nå dertil, og vi har faktisk aldrig gjort det før, siger han. 

Et udfordret området

Det nylige clean cut er imidlertid ikke den eneste sag, der nager PLF.

Ankestyrelsen har for nylig gennemført en stikprøve-kontrol med ti sager fra børn- og ungeområdet i Nordfyns Kommune. Den viste, at halvdelen af de lovpligtige børnesamtaler ikke blev holdt, mens hver tredje børnefaglige undersøgelse heller ikke blev gennemført forud for, at der blev truffet afgørelse i en sag.

- Hvordan kan man sikre sig, at det er det rigtige match, når der ikke bliver lavet de handleplaner, samværsplaner eller børnesamtaler, der skal. Så er der ingen retning for formålet med anbringelsen, siger Inge Neander.

Karsten Poulsen peger på, at kommunen er i gang med et målrettet stykke arbejde, der skal forbedre kvaliteten på området.

- Vores børn og ungeudvalg har vedtaget en udviklingsplan for de næste to år. Blandt andet i dag sidder alle vores rådgivere og uddanner sig i at lave børnesamtaler, så vi kan arbejde med så høj kvalitet som muligt, siger Karsten Poulsen.

Karsten Poulsen, direktør for Børn og Unge i Nordfyns Kommune. Foto Kasper Knudsen
Karsten Poulsen, direktør for Børn og Unge i Nordfyns Kommune. Foto Kasper Knudsen

Børn og Ungeforvaltningen har siden 2020 arbejdet for at rette op på området, kommunen dengang fandt var udfordret.

Stadig i rød

Efter dagens møde er parterne blevet enige om at fortsætte dialogen om et bedre samarbejde. Men kommunen har stadig farven rød på fagforeningens Danmarkskort.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, men vi havde et godt møde i dag, hvor vi blev enige om at tale videre, siger Karsten Poulsen

- Vi skal mødes igen og tale om, hvordan vores samarbejde bliver bedre, før der sker noget med farven, siger Inge Neander.

TV 2 Fyn skrev første gang om sagen den 12. august kort efter den 19 måneder gamle dreng blev fjernet fra sin plejefamilie.

Oversigt

    Oversigt