Borgerklager vælter ind i fynsk kommune: Folketingsmedlem vil lange bøder ud

På årets første tre måneder har Nyborg Kommune fået 67 klager. 63 procent mere end sidste år. Folketingsmedlem Katrine Daugaard foreslår at dele bøder ud til kommunerne.

Nyborg Byråd er godt i gang med at få styr på forholdene i den skandaleramte socialafdeling, hvor der er blevet luftet ud på chefgangene, afsat yderligere 298 millioner og ansat 13 nye medarbejdere.

Men klagestrømmen fra utilfredse borgere er ikke aftaget - tværtimod.

Det viser en aktindsigt, som TV 2 Fyn har fået i den orientering, som kommunens borgerrådgiver Bjørn Brøndum Pedersen mandag gav et samlet byråd.

Bare i det første kvartal af 2024 modtog kommunen 67 klager - for 2023 var tallet 41.

Det er kommunens Børne-, Familie og Handicapafdeling, hvor flest borgere klager over, at de ikke bliver hørt eller inddraget. Det drejer sig om over en tredjedel af klagerne.

Borgerrådgiverens bekymring er, at der skal være mærkbar forbedring på den digitale styring og ledelsesfokus på sagsbehandlingstidernes overholdelse, før klagestrømmen falder.

Det er en bekymring, han tager med sig fra tidligere år.

Skru bissen på

På Christiansborg vil Liberal Alliance skrue bissen på over for kommunerne, der ikke overholder loven og styrker borgernes retssikkerhed.

- Vi foreslår en bodsordning, så kommunerne straffes, hvis ikke de overholder loven, siger Katrine Daugaard, der er fynskvalgt folketingsmedlem og socialordfører for Liberal Alliance til TV 2 Fyn.

Katrine Daugaard, socialordfører Liberal Alliance.


Hun har stillet en række spørgsmål til Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde (V), der skal skærpe fokus på, at kommunerne ikke sparer deres borgerrådgivere væk.

- Jeg har fået en række henvendelser fra både borgerrådgivere og borgere i forskellige kommuner, som er bekymret over, at flere kommuner nu vil spare borgerrådgiver-ordningerne væk. Det bekymrer også mig, for vi har jo haft flere sager på Fyn, hvor kommunerne har haft problemer med at overholde loven, siger Katrine Daugaard.

Hun mener, at kommunerne skal være bedre til at lytte til borgerrådgiverne.

Nyborg var advaret

- I Nyborg har kommunalbestyrelsen været advaret af borgerrådgiveren i årsrapporterne, og det er jo ganske forfærdeligt, at man ikke har lyttet efter, siger hun.

Katrine Daugaard, socialordfører Liberal Alliance.


Venstres gruppeformand i Nyborg Kaj Refslund erkender, at byrådet måske burde have lyttet lidt bedre, men i dag har partiet ingen planer om at afskaffe borgerådgiveren, som han mener både politikerne og administrationen har gavn af, fordi der gives en tilbagerapportering af, hvordan borgerne opfatter kommunen.

Han erkender også, at der har været knas i samarbejdet med borgerrådgiveren under den tidligere administrative ledelse, men mener, at der er tale om en tilvænningssag.

- Jeg mener også, vi er godt på vej, og det er også borgerrådgiverens opfattelse. Vi er ved at gendanne en ny og dygtig organisation, og vi har en sagspukkel, der er i gang med at blive ryddet af vejen, siger Kaj Refslund.

Kaj Refslund, gruppeformand Venstre i Nyborg Byråd.


Oversigt

    Oversigt