Flere russiske krigsskibe sejler gennem Storebælt

Flere russiske krigsskibe og ubåde er sejlet forbi Fyn og gennem Storebælt. Forsvaret forventer, at flere vil komme de kommende uger.

De to seneste dage har flere russiske krigsskibe og ubåde passeret dansk farvand via Storebælt på vej mod Skt. Petersborg i Rusland. 

Mandag morgen sejlede den 155 meter lange, atomdrevede u-båd 'Orel' gennem Storebælt. Tirsdag formiddag passerede både den russiske destroyer 'Admiral Kulakov' og den 170 meter lange missilbærende ubåd 'Knyas Vladimir' Fyn.

Alle fartøjerne er på vej til Rusland, der hvert år i juli afholder en stor flådeparade, og turen dertil går gennem Storebælt. Det skriver Forsvaret i en pressemeddelelse.

- Det er ved at være fast tradition, at russiske flådeskibe og ubåde sejler gennem dansk farvand for at komme til flådeparaden i slutningen af juli. Og så længe de holder sig indenfor havretskonventionens regler, så er de i deres gode ret til at sejle igennem de danske farvande, siger chefen for Søværnskommandoens Nationale Maritime Operationscenter, Per Ring Henriksen i pressemeddelelsen.

Hvis skibene sejler enkeltvis gennem danske farvende, har de ikkepligt til at melde det til Danmark. Men hvis tre eller flere skibe sejler sammen, skal det varsles. 

Fakta

Følges tæt af Forsvaret

Uanset hvad følger Forsvaret dog andre statsskibe tæt, når de sejler gennem dansk farvand.

- Da en af vores hovedopgaver er at overvåge de danske farvande, følger vi normalt andre statsskibes færden enten på radar eller ved fysisk at sende skibe eller helikoptere af sted, for at følge dem på vej, siger Per Ring Henriksen og fortsætter:

- Hvorvidt statsskibe af særlig interesse skal følges beror på en vurdering i hvert tilfælde. Generelt gælder det, at alle krigsskibe og ubåde fra ikke-NATO-lande har særlig interesse, og derfor bliver fulgt nøje.

Forsvaret forventer, at endnu flere russiske krigsskive skal deltage i Flådens Dag, og derfor vil passere Storebælt de kommende dage og uger.

-full_ubad_oscar-2-2021-master
Foto: Forsvaret