35 procent har ikke bestilt vaccine i Vollsmose: - Ved ikke, om jeg tager den

I Vollsmose er tilslutningen til vaccineprogrammet lavere end i andre bydele, men det er der en god forklaring på, siger både Taskforce-leder og overlæge.

I den odenseanske bydel Vollsmose er der ikke lige så mange, der bestiller tid, når de får indkaldelsen til deres vaccine mod corona, som i resten af landet.

Faktisk ligger antallet af folk, der ikke får bestilt, på 34,8 procent, skriver DR. Til sammenligning er tallet i resten af landet på 12,5 procent.

En af dem, der ikke ligefrem er løbet til computeren for at booke tid, er Asil Mohana, som bor i Vollsmose.

- Man hører så meget om, at man kan få blodpropper af vaccinen, så jeg ved det ikke (om hun skal have vaccinen, red.)

Asil Mohana, der er ung mor, påpeger også, at hun er bekymret for, hvad vaccinen måske kan bringe med sig af uønskede bivirkninger på længere sigt.

I hendes familie har folk dog alle taget imod vaccinen, og Asil Mohana er også blevet opfordret til at gøre det. Alligevel er hun afventende.

- Man bliver meget nervøs, siger hun.

Noget af det, der kan få den unge mor til at træffe sit valg, er mere information. Hun vil læse mere op på den viden, der er om vaccinen, inden hun tager sin endelige beslutning.

Ikke gode nok til at håndtere minoriteter

Og netop information fortæller leder af kommunens corona-taskforce i Vollsmose, Rami Ezzeddine, er helt essentielt i forhold til de lave tal.

- Hvor noget måske tager to til tre dage at forplante sig i andre dele af landet, så skal man i Vollsmose lige have informationen ind. Der kan eksempelvis være sprogbarrierer, og der kan være noget omkring folks arbejdsforhold, som gør, at det tager længere tid, siger Rami Ezzeddine.

Rami Ezzeddine er ikke så bekymrede for tallet. Han mener sagtens, at Vollsmose kan få vaccineret alle dem, det kræver.
Rami Ezzeddine er ikke så bekymrede for tallet. Han mener sagtens, at Vollsmose kan få vaccineret alle dem, det kræver.
Foto: Ida Alstrup Klausen

Han understreger dog, at man er det sted i tilmeldingen, som man havde regnet med, man ville være på dette tidspunkt. Ezzeddine tilføjer desuden, at sommerferien kan have haft en effekt på tallene.

Overlæge og professor ved indvandrermedicinsk klinik på Odense Universitetshospital Morten Sodemann mener, at årsagen til de lavere tal i bydelen ikke skal tilskrives beboerne, så meget som sundhedssystemets håndtering af minoriteter.

- Vi havde forudsagt det (at der er en lavere umiddelbar tilslutning til vaccinen i Vollsmose, red.). Det er det samme problem, vi ser i stort set samtlige vestlige lande. Man har egentlig ikke rigtig gjort nok for at inkludere den del af befolkningen i forhold til vaccination, siger han.

Morten Sodemann mener i særdeleshed, at man fra myndighedernes side ikke har været god nok til at få minoriteterne med i vaccineindsatsen.
Morten Sodemann mener i særdeleshed, at man fra myndighedernes side ikke har været god nok til at få minoriteterne med i vaccineindsatsen.
Foto: Ida Alstrup Klausen

- Man har ikke gjort det, der er nødvendigt. At tage den fra dør til dør. Det virkede jo med det samme med podning, siger han.

Sodemann påpeger, at folk i Vollsmose meget gerne vil vaccineres, de vil bare forstå, hvad det er, de går ind til.

For at få flere vaccineret har regeringen vedtaget, at der skal være et popup-vaccinationscenter i bydelen i uge 33, hvor tidsbestilling ikke bliver nødvendig.

Det er en løsning, som både taskforce-leder Rami Ezzeddine og overlæge Morten Sodemann ser gode muligheder i. Den kunne med fordel forlænges, lyder det fra begge kanter.

Oversigt

    Oversigt