I det fynske folks tjeneste

3.g’ere på fynsk gymnasium: - Nu er offerrollen ved at være passé

Fucker corona med studentertiden? Ja! Men det betyder ikke, at man bare skal sidde og have ondt af sig selv, mener elever på Tornbjerg Gymnasium.

Fem gymnasieelever har et skrevet et læserbrev. De mener, vi skal stoppe med at pege fingre og udnytte coronatiden i stedet. Øverst fra venstre: Louis Sund Jongsma, Malea Benediktson, Esra Erentepe og Johanna Cecilie Rosenbek Minet. Embla Brødbæk var ikke til stede. Foto: Skærmbillede


Fem elever fra 3.g på Tornbjerg Gymnasium har fået nok - det er dog ikke af usikre fremtidsudsigter til studentertiden. I stedet vil de gøre op med offerrollen og af tanken om, at coronatid er lig med spildtid.

-  Vi har oplevet, at mange andre unge er hurtige til at pege fingre af regeringen i stedet for at vende det til noget positivt og se, hvad man selv kan gøre for at få det bedste ud af det, fortæller Louis Sund Jongsma. 

Malea Benediktson uddyber:

- Vi syntes, det var meget ærgerligt, at den debat, der kørte, var meget kritisk i forhold til, at det skal være mit, der skal overholdes, og det her er vigtigere end det her. Måske har man også selv ansvar for at gøre sommeren til det, den skal blive til, i stedet for hele tiden at snakke om det forsømte forår og det, der går galt, siger hun.

Måske har man også selv ansvar for at gøre sommeren til det, den skal blive til, i stedet for hele tiden at snakke om det forsømte forår og det, der går galt.

Malea Benediktson, 3.g på Tornbjerg Gymnasium

Gymnasium indsamlede 74.000 kroner hjemmefra

Så de fem elever skrev et læserbrev, fordi de vil have folk til at gøre noget i stedet for at lade frustrationerne tage over.

- Vi har også selv haft den reaktion, at det er mega nederen og ærgerligt. Men jeg tror bare, at vi nåede til et punkt, hvor vi godt kunne tænke os at tænke i alternative baner. Vi kan jo ikke rigtig gøre noget ved, hvordan tingene er. Det er bare at prøve at få det bedste ud af den situation, vi står i, fortæller Johanna Cecilie Rosenbek.

Elever skriver læserbrev

  • Læserbrevet kan læses i bunden af artiklen
  • Brevet er skrevet af Malea Benediktson, Louis Sund Jongsma, Embla Brødbæk, Esra Erentepe og Johanna Cecilie Rosenbek Minet.
  • De er 18 og 19 år, går i 3.g på Tornbjerg Gymnasium og bliver studenter til sommer.

Og det har de nogle klokkeklare eksempler på.

På Tornbjerg Gymnasium er grupper af lærere og elever i fuld gang med at planlægge studenternes sidste tid. Og i starten af måneden arbejdede hele gymnasiet sammen og lavede deres årlige indsamling til en skole i Kenya om til en virtuel en af slagsen.

Indsamlingen bød på alt fra onlinebingo til græsslåning og vinduespusning i forældres haver og endte med, at gymnasiet fik samlet mere end 74.000 kroner ind – noget, som både elever og rektor Carsten Claussen er stolt af.

- Det, synes jeg simpelthen, er så fantastisk og imponerende, at de i den situation også tager det på sig og ser den alvor, den skole lever under, og vil støtte den, siger Carsten Claussen.

Kan godt forstå frustrationen

De fem elever kan dog godt forstå, at folk er trætte af anderledes studentertid og undervisning hjemmefra – for de kan selv have samme tanker.

- Det er bare overhovedet ikke, som man havde forestillet sig, det ville blive. Man har gået i 3 år og forestillet sig studentertiden, og så bliver det hele bare anderledes, siger Johanna Cecilie Rosenbek, mens Esra opsummerer.

- Der har også været mange negative tanker, men igen så kom vi jo igennem det sammen, fortæller hun.

Der har også været mange negative tanker, men igen så kom vi jo igennem det sammen

Esra Erentepe, 3.g på Tornbjerg Gymnasium


Corona får os til at sætte pris på ting, vi havde glemt

Men på trods af frustrationen mener eleverne bag læserbrevet, at man skal huske, at der også kan komme noget godt ud af det. For eksempel fordi man opdager, at man kan samle 74.000 kroner ind hjemmefra, eller indser, hvor meget skolen betyder.

- Jeg tror også, det kan lære os at sætte pris på nogle af de ting, vi meget tager meget for givet, siger Malea Benediktson og fortsætter:  

- Nu har os 3.g’ere fået lov til at komme i skole igen, og det har vi været super glade for. Hvor normalt, hvis du havde spurgt os i efteråret, så havde vi sagt, at vi ville have fri. Og man kan jo se, hvordan 2.- og 1.g virkelig gerne vil i skole igen. Så det lærer os jo på en eller anden måde at sætte pris på ting, man glemmer, at vi faktisk er lidt glade for, fortæller Malea Benediktson.

00:28 Luk video

Læserbrev: Corona-tid betyder ikke spildt-tid

Skrevet af Malea, Johanna, Louis, Esra og Embla fra 3.g på Tornbjerg gymnasium

 

Nu er offerollen ved at være passé. Vi har i de sidste par måneder levet en ny hverdag, grundet Corona-pandemien, og der er blevet råbt op fra højre og venstre om alle dem, det er synd for, men vi synes, at det er tid til at se fremad. Der er ingen tvivl om, at dette er en hård tid, men det er også en hård tid for alle. Det er på tide, at vi begynder at tilpasse os i stedet for at sætte vores liv på pause. Det er ingens skyld, at vi står i den situation, vi står i, og vi må gerne være ærgerlige og kede af det, men vi bør ikke lade det gå ud over vores indstilling til hverdagen.

 

På Tornbjerg Gymnasium havde vi planlagt vores årlige indsamling til St. Johns Primary School, der ligger i Kenyas største slum Kibera. Indsamlingen skulle afholdes hele den sidste uge i april. Alle, og vi mener alle, planer, der var blevet lagt for dette, skulle aflyses grundet corona. Det betød dog ikke, at indsamlingen blev aflyst. Den blev afviklet virtuelt, og trods alt fik vi samlet over 74 tusind kroner ind. Det blev gennemført med alt fra online bingo til havearbejde. Hele skolen gik sammen i en svær tid og gjorde en ellers umulig situation til en succeshistorie. For små 3 år siden, gennemførte vi en helt normal Kibera-uge og samlede omtrent 54 tusind ind. Dengang var det en succes i sig selv, og at vi i dag står med færre elever og har samlet godt og vel 20 tusind kroner mere ind viser vores vilje til i fællesskab at gøre en forskel, selv når verden står overfor nye og ukendte prøvelser.

Dette er et eksempel på et gymnasie, der ikke vil være med til at lege ofre, og i stedet vil ofre deres egen tid, for nogen der står i en langt værre situation, end vi selv gør.

 

Covid-19 har ifølge mange mennesker sat hele verden på pause, og for mange er det også tilfældet, men vi vil ikke sættes på pause. Der er så mange muligheder for, hvad vi kan gøre og hvilke problemer, vi kan løse, uden at vi skal overlade alt ansvar til vores regering. Det er også vores tid til at tage ansvar og vise, hvem vi er, når verdenen presser på. Det er tid til at gymnasierne finder løsninger, så en galla og en dimission kan afholdes, uanset hvad. Vi lever i en verden, der konstant forandrer sig, derfor må vi også leve med at vores elskede traditioner bliver ændret for et enkelt år.

 

Som unge mennesker står vi ofte overfor en masse kritik fra de ældre generationer, som anklager os for at være dovne og uengagerede. Denne tid er netop tiden til at gøre op med disse fordomme. Det er ikke blot Mette Frederiksen og Sundhedsstyrelsens opgave at redde studentertiden, det er også elevernes. På Tornbjerg gymnasium har vi nedsat grupper med udvalgte lærere og elever, der skal planlægge den sidste tid og løse de problemer, der opstår undervejs. Vi er ikke i tvivl om, at studentertiden aldrig vil komme i nærheden af, hvad den plejer at være, hvis vi alle har en negativ tone. Det er en fælles opgave at finde den positive stemning frem, både for os selv, men også for dem vi omgiver os med. Det gælder os alle, både små som store.

 

Altså, lad os der har muligheden for det, lægge offerrollen på hylden. Lad os se muligheder fremfor begrænsninger, og lad os endeligt huske, at vi alle er mennesker. Ingen kan overskue den opgave, vi står overfor alene. Vi burde alle sætte os ned i bare 5 minutter og overveje, hvilke positive ting der foregår i vores hverdag, og hvilke problemer vi faktisk godt kan løse. Nogen kan være glade for at gå på arbejde eller være i skole. Andre kan sidde derhjemme og bruge tiden til at få styr på hængepartier i deres liv eller bare nyde roen. Selvom vi er begrænsede, er der mange muligheder for at udrette noget, og vi må aldrig bilde os selv ind, at corona-tid er lig med spildt-tid.

Se mere