Butikkerne er PET's nye våben mod terror

Ny kampagne fra PET skal fortælle forretninger, hvad de kan gøre før, under og efter et terrorangreb.

Videoovervågning og afspærringer gør det ikke alene. Derfor starter Politiets Efterretningstjeneste nu en kampagne for at få butikkerne på de mest udsatte steder som ny allieret i kampen mod terror.

- Vi siger til dem, at vi har et trusselsbillede, hvor et terrorangreb kan ske, og at det gør en forskel, at de ved, hvad de skal gøre, siger Anja Dalgaard-Nielsen.

Hun er leder af PETs afdeling for forebyggende sikkerhed, der torsdag lancerer et kursus, der skal fortælle butikspersonale og vagter, hvad de kan gøre, når det gælder terror.

- Vi ser hele tiden nye angrebsmåder og nye måltyper. Trusselsbilledet er så kompleks og så foranderligt, at vi skal være sammen om at passe på Danmark, siger Anja Dalgaard-Nielsen.

En række butikker, der ligger på de mest befærdede steder i København, Aarhus, Aalborg og Odense er nu på listen over dem, som vil blive inviteret til undervisning.

- Er der noget, der afviger? Er der noget, de undrer sig over? De kender jo normalbilledet. Så nu inddrager vi også pigen bag disken i Matas, siger Anja Dalgaard-Nielsen.

Både før, under og efter et terrorangreb er det de ansatte, der kan gøre en forskel, hvis bare de ved, hvad de skal gøre.

På kurset lærer de blandt andet, hvad det er, de skal reagere på. Men også hvad de kan gøre, den dag terroren igen stikker sit ansigt frem i en dansk storby.

- De har i forvejen fokus på tyveri og brand. Nu siger vi til dem, at der også er nogle risici, som de skal forholde sig til. Måske tage terrortruslen med ind i den årlige brandøvelse, siger hun.

PET arbejder sammen med Trygfonden om kurser, der former sig som en række halvdagsseminarer, kaldet Projekt Omtanke.

For at vise, at terroren kan ramme hvor som helst, er der også produceret en ny undervisningsfilm, der blandt andet indeholder interview med forretningsdrivende, der blev berørt af bomberne på Hotel Jørgensen i 2010 og mod Northwest Orient Airlines i 1985.