Ekstraarbejde: 400 kontrakter skal ændres hos Fjernvarme Fyn efter klausul-skandale

Men ikke alle vil være med til at ændre kontrakter de allerede har skrevet under på. Der er dog fin fremdrift, siger bestyrelsesformand.

Fjernvarme Fyn har travlt i øjeblikket.

Efter at selskabet har fået ordre om at bruge Odense Kommunes arbejdsklausuler, skal 400 kontrakter, der er indgået med forskellige leverandører hos fjernvarmeselskabet nemlig tilbagekaldes og laves om.

De mangler en underskrift på, at leverandørerne nu accepterer, at de kan få en bod, hvis ikke de overholder danske overenskomster og arbejdsforhold, eller ikke afleverer lønsedler, som Fjernvarme Fyn beder dem om.

Hidtil har Fjernvarme Fyn brugt sine egne klausuler, hvor man efterfølgende kan tilbageholde udbetaling til leverandørerne, hvis ikke de lever op til kravene.

Indtil videre har 170 leverandører nikket ja til ændre kontrakterne.

"Enkelte, men vigtige leverandører har nægtet at underskrive nye kontrakter", hedder det i redegørelsen fra Fjernvarme Fyn.

- Der er dog fin fremdrift, og vi har været i kontakt og dialog med cirka halvdelen af leverandørerne, siger bestyrelsesformand i Fjernvarme Fyn, Mads Søndergaard Thomsen.

Ifølge konstitueret direktør Kim Winther går arbejdet nu blandt andet ud på at afdække, om de firmaer, der ikke ønsker at ændre deres kontrakt, betragter det som en principsag.

- Før kan vi ikke sige meget mere om den sag, siger Kim Winther.

Bødestraf

De kommunale bodsbestemmelser indebærer, at leverandører kan blive pålagt bøder på to promille af kontraktsummen pr. dag, hvis man overtræder overenskomsten eller ikke afleverer lønoplysninger i tide.

Tidligere direktør Jan Strømvig har i forbindelse med Fjernvarme Fyns redegørelse til Odenses politikere.meddelt, at man ikke ville have fået et eneste bud på Fjernevarme Fyns milliarddyre biomasseanlæg, hvis reglerne havde været gældende, da anlægget var i udbud.

Men det er ikke de erfaringer, man har gjort sig hos Odense Kommunes kontrolenhed, der i snart 10 år har brugt kommunale klausuler i de kommunalt ejede selskaber.

Cecilie Schwartz Førby, udbuds- og kontraktchef hos Odense Kommune.
Cecilie Schwartz Førby, udbuds- og kontraktchef hos Odense Kommune.

- Det er ikke vores erfaring. Det vil selvfølgelig være lidt at spå, om nogen holder sig tilbage, men vi har ikke set store forandringer i leverandør- eller ansøgerfeltet i vores udbud i forhold til andre kommuner. Erfaringen er ikke, at vi ikke får nogen bud, når der er arbejdsklausuler, der skal overholdes, siger Cecilie Schwartz Førby, der er udbuds- og kontraktchef hos Odense Kommune.

Det er heller ikke oplevelsen hos Claus Skjoldborg, der både er byrådsmedlem for Socialdemokratiet og ansat hos 3F´s bygningsarbejdere. Han har haft stort fokus på de manglende arbejdsklausuler og har flere gange spurgt til sagen som byrådsmedlem-

- Jeg har ikke oplevet, at firmaer ikke byder på opgaver, fordi der er arbejdsklausuler og risiko for bod, hvis ikke man overholder klausulen. Der er heldigvis flest ordentlige virksomheder, og de kan trygt byde ind på opgaver både i den private og offentlige sektor. Jeg kan ikke genkende Jan Strømvigs udlægning, siger Claus Skjoldborg.

Oversigt

    Oversigt