Fynsk firma fanger plast i verdens vande - men ikke i Danmark

Det fynske firma DESMI Ro-Clean har udviklet et rensningsanlæg, der kan samle plast og affald i åer. Nu mangler de bare, at kommunerne får øjnene op for problemet.

- Den der colaflaske bliver til mange millioner stykker mikroplast, hvis den får lov til at fortsætte ud i åen. Her vil den forurene havmiljøet i mange hundrede år, inden den er fuldt nedbrudt, siger teamleder ved Vandcenter Syd, Ib Pedersen, og peger på den røde Coca-Cola-flaske, der flyder i overfladen i Odense Å.

Den er nu blevet indfanget af det rensningsanlæg, som virksomheden Desmi Ro-Clean i Odense har udviklet til at indsamle plast og affald i åløb.

Anlægget ligger lige nu i Odense Å i nærheden af Ejby Mølle. Her er ikke offentlig adgang til åen, hvorfor det ikke ligger i vejen for hverken sejlere eller besøgende.
Anlægget ligger lige nu i Odense Å i nærheden af Ejby Mølle. Her er ikke offentlig adgang til åen, hvorfor det ikke ligger i vejen for hverken sejlere eller besøgende.
Foto: Alex Syrik

Ingen kommuner vil investere

Anlægget bliver lige nu testet i Odense Å, hvor Desmi Ro-Clean håber, det kan få en fast plads.

De har allerede haft succesfulde tests af systemet i både Varde, Esbjerg og Holstebro.

- Anlægget samler alt fra overfladen - plast, glas og flasker. Og en stor del af det er forurening og miljøbelastning, som kan undgås med anlægget, siger Henrik Knudsen, der er direktør i Desmi Ro-Clean.

Dog er der ingen kommuner, der har investeret i anlægget. Hele molevitten koster 300.000 danske kroner, og ifølge direktøren er kommunerne ikke klar til at finde pengene til projektet. 

- Odense Kommune er interesseret, men vil ikke investere. De mener åbenbart ikke, at gevinsten er stor nok i forhold til omkostningen. Selvom vi kan se - med det vi samler op - at det giver god mening, siger han.

Han har også været i kontakt med Kommunernes Landsforening (KL) og Kommunernes Internationale Miljøorganisation (KIMO), der udviser stor interesse.

Leverer til Indien

Firmaet har fabrik og dermed produktion i Odense.

Firmaet har fabrik i Odense, og alt er produceret her. De ser selv potentiale i både Indonesien og Indien, hvor affald i vandløb og havet er særligt slemt. Det fynske firma har allerede leveret ti anlæg til Indien.

- Vores forretningsmodel er baseret på eksport. Vi vil gerne gøre en forskel, hvor de rigtig store problemer er. Vi har været i gang i Indien i to år nu og samlet tusindvis af tons affald. Vi har hele værdikæden – både opsamling og bearbejdningen af det, der bliver samlet op, siger direktør Henrik Knudsen.

Billedet er fra en flod i Mumbai i Indien. Det fynske firma har samlet over tusindvis af tons affald i Indien.
Billedet er fra en flod i Mumbai i Indien. Det fynske firma har samlet over tusindvis af tons affald i Indien.
Foto: TV 2

I Danmark er hele strukturen omkring sorteringen dog helt klar. Det eneste, der mangler, er anlægget i åerne. Og her mener Desmi Ro-Clean klart, at der er et behov.

- Vi har et stort problem med udledning af plast fra vores åsystemer i Danmark, og det kan vi enkelt og nemt gøre noget ved. Vi har al teknologien på plads. Vi venter bare på det det politiske bakker op, siger han og fortsætter:

- Danmark vil gerne være foregangsland på miljøsiden. Vi skal huske på dagsordenen med forurening af plast i verdenshavene. Der kan vi også blive et foregangsland. Det vil være en god agenda, siger direktør Henrik Knudsen.

Oversigt

    Oversigt