Ikonisk område på forladt ø forfalder - og nabo er bekymret

Overalt på Odense Havn er nye byggerier og indbydende oaser skudt frem de senere år. Men i midten af det hele står Siloøen og forfalder. Udviklingen omkring den gør bydelens naboer nervøse.

En slidt, gennembanket dør byder en skummel form for velkommen til en af Siloøens tre store bygninger.

Området er et af de mest ikoniske på Odense Havn, selvom det har været forladt i årtier. For mens det ene nybyggeri efter det andet er skudt op på havnen, så er der intet sket med de gamle industribygninger på Siloøen midt i inderhavnen. Tværtimod har bygningerne fået lov til at stå og forfalde. 

TV 2 Fyn sætter med kampagnen "Fyn skal være fin" i denne uge fokus på områder på Fyn, der trænger til en kærlig hånd. Siloøen fylder noget i mange fynboers bevidsthed. Derfor er det også vores første stop. 

fyn skal være fin

For hvad skal der ske med Siloøen? Skal den bevares eller rives ned? 

- Det kan vi ikke tillade os at gøre det forkert. Så hellere tage den tid, der skal til for at gøre tingene rigtigt end at stresse omkring det, siger Jonas Kirkeby.

Han er projektudviklingschef hos entreprenørselskabet A. Enggaard. Det er ham, der sammen med Odense Kommune og Odense Havn skal sørge for, at Siloøen finder sin renæssance. Han har inviteret TV 2 Fyn med ind i de forfaldne bygninger. 

- Mulighederne er uendelige, siger han og kigger rundt inde i Muus' Pakhus. Det er den store røde bygning på øen.

- Der er lige sådan en svag duft af død fugl og fuglemøg, siger han med et lille smil, der mest af alt afslører hans eklatante underdrivelse.

Nabo vil bevare historien

Restauranter, cafeer, kulturaktiviteter og lejligheder er nogle af de muligheder, der kan blive fremtiden for Odenses Siloø.

Spørger man en af områdets naboer, Axel Lund Henriksen, er det altafgørende, at man ikke bare erstatter Siloøen med nybyggeri. 

- Når man ser sådan en silo, tænker man "havnemiljø". Det synes jeg egentlig, er væsentligt i bevarelsen af historien hernede, siger han.

Emnet ligger ham meget på sinde, fordi han er formanden for Åløkkekvarterets Grundejerforening, som er en af havneområdets naboer.

Men han har også en bekymring. Og den vokser sig kun større, mens Siloøens omgivelser gør det samme.

Billeder af et ramponeret industriområde

De mest velkendte er de tre silobygninger, men der ligger også små administrationsbygninger samt en lagerhal, som knytter sig til to af siloerne.

Den ældste af bygningerne, Muus' Pakhus, er fra 1885 og står først for, når man træder igennem hegn og barrikader på Siloøen.

I 1950'erne og 1960'erne blev der behov for flere siloer og bygninger, og derfor er øen relativt tæt bebygget i dag. Men Jonas Kirkeby anslår, at de ikke har været i drift i mere end 20 år - og det kan ses.

Her ses Siloøen fra sydvest.
Her ses Siloøen fra sydvest.
Foto: Nils Anton Gyde Jensen


- De har det ikke godt, bygningerne. Betonkvaliteten er dårlig. Det har den været formentlig fra starten af langt hen ad vejen. Og så resulterer det jo i, at armeringen også har taget skade, forklarer han.

Det er også særligt tydeligt inde i bygningerne, at tidens tand har bidt hårdt - og det har hele gebisset fra diverse hærværksmænd også for den sags skyld.

Overalt i bygningerne er der malet graffiti, stole og borde er blevet smidt rundt og ledninger er revet ud af væggene.

Men naturen har også meldt sin ankomst for længst med træer og græs, der skyder op overalt. På omtrent 18. etage af FAF-siloen havde en fugl også dristet sig til at placere to æg.

Men intet af det betyder noget for Axel Lund Henriksen, som gerne vil beholde de tre ikoniske siloer.

- Vi vil gerne bevare det her maritime miljø, det her industrielle miljø, sådan så vi husker, hvad vi kommer fra. Så vi ikke bare river det hele ned og bygger tomme glasfacader, siger han med henvisning til noget af det nybyggeri, der flankerer næsten hele Siloøen.

Axel Lund Henriksen og Åløkkekvarterets Grundejerforening drøfter ofte området omkring havnen.
Axel Lund Henriksen og Åløkkekvarterets Grundejerforening drøfter ofte området omkring havnen.
Foto: Jonathan Malat


En reel bekymring

Udviklingen af Odense Indre Havn begyndte i 2003. Imens er der skudt lejligheder, kontorbygninger, padelbaner og meget andet op lige omkring den falmende Siloø.

Men der er en grund til, at Siloøen halter så meget efter i forhold til naboområderne, fortæller Jonas Kirkeby:

- Det skal gøres på en måde, så det her bliver en god, sammenhængende bydel. 

Selvom Axel Lund Henriksen godt ved, at man skal passe på med smagsdommeri inden for arkitektur og byudvikling, mener han på ingen måde, at det er den rigtige beslutning, hvis der ender med at være flere firkantede kontor- og lejlighedsbyggerier på Siloøen.

- Det er jo en klar og reel bekymring, at det kan blive sådan. Jeg håber virkelig, man vil tænke mere langsigtet og lave noget, som giver større værdi for flere brugere, siger han.

Men inden noget som helst kan gå i gang, skal Odense Kommune have en plan på plads. Derefter sælger Odense Havn, som ejes af kommunen, Siloøen til A. Enggaard, som skal føre planerne ud i livet.

- Jeg drømmer om noget kultur dernede. En attraktion, der kan trække en masse mennesker til, ud over at der skal bo folk på havnen, og vi skal have en bydel, der fungerer, siger by- og kulturrådmand Søren Windell (K).

Rådmanden kan ikke komme noget entydigt svar på, hvornår planen eller Siloøen er færdigudviklet. Han skyder dog på, at planen for området er klar om maksimalt tre år.

Fyn skal være fin

Oversigt

    Oversigt