I det fynske folks tjeneste

Med i opløb til klimapris: Robot sorterer tarme til pølser

Virksomhed bag robot, der kan sortere tarme automatisk efter størrelse, er med i opløbet til titlen som Årets Klimaiværksætter.

00:27

Ved at fylde naturtarme med vand kan robotten måle diameteren og sortere tarme efter størrelse. Et arbejde, der i dag gøres manuelt. Video fra TV 2 Fyn fra 19. november 2019.

I Odense har Jan Pedersen og hans start-up virksomhed Proxima Centauri opfundet den første robot i verden, som kan sortere tarmene automatisk efter størrelse.

- Det var møgirriterende at skulle sende den ene container efter den anden over på den anden side af jorden - bare for at få fyldt lidt vand i, få målt størrelsen og få dem tilbage igen, fortalte han til TV 2 FYN i november sidste år, hvor han var en af iværksætterne, som var i finalen til Iværksætter Odense-prisen 2019.

Proxima Centauri er blandt seks virksomheder, der skal dyste om 250.000 kroner og titlen som Årets Klimaiværksætter.

Læs også 73-årig fynbo opfinder pølserobot til verdensmarkedet

Det er Middelfart Sparekasse, der står bag arrangementet Klima Boost i samarbejde med landets seks regionale erhvervshuse.

Fredag 4. september skal de seks på scenen i Middelfart Sparekasse og præsentere deres forretning for en jury, som udpeger den endelige vinder.

Juryen består af Signe Wenneberg, forfatter og klimaaktivist, Steen Hildebrandt, professor emeritus og formand for 2030-panelet, Heidi Boye, landechef for Too Good To Go, Tommy Ahlers, klimaordfører (V), tidligere minister, iværksætter og investor og Peter Kofler, formand for Dansk Iværksætter Forening.

Fakta - de seks finalister

  • Sjælland: AquaGreen ApS, Roskilde. AquaGreen omdanner forurenet slam, kommunalt spildevandsslam og andre biomasser til en Co2-neutral ressource.
  • Hovedstaden: evolvT Aps. EvolvT har specialiseret sig i at bringe varer det sidste stykke fra sælger til køber ved hjælp af køretøjer, der drives af el eller bio-diesel. Dermed reduceres luftforurening og Co2-udledning i byerne. EvolvT samarbejder bl.a. med DAO og Nemlig.com.
  • Fyn: Proxima Centauri, Odense. Virksomheden har udviklet en robotløsning, der kan sortere dyretarme til pølseproduktion. Løsningen reducerer vandforbruget og frigør et stort potentiale for sparet transport og dermed reduktion i CO2 udslip.
  • Sydjylland: Aguardio ApS, Vejle. Aguardios mål er at gøre borgere opmærksomme på deres vandforbrug gennem en løsning, der viser personens vandforbrug i badet. Erfaringer viser, at vandforbruget falder op til 30 procent, når man er bekendt med sit vandforbrug. Aguardio henvender sig primært til boligforeninger og hoteller.
  • Midtjylland: Cellugy ApS, Aarhus: Virksomheden har udviklet en ny, bæredygtig coating til papir/karton. Produktet har potentiale til at gå hen og blive en gamechanger for emballage-industrien
  • Nordjylland: Lyras A/S, Aalborg. Lyras har udviklet en teknologi, som tilbyder pasteurisering af fødevareprodukter uden opvarmning. Det giver et stort potentiale for energibesparelser og dermed reduceret udslip af CO2.

Kilde: Middelfart Sparekasse