Ni store sommerkoncerter - og nul kvindelige kunstnere: - Tonedøvt, siger radiovært

Ni fynske sommerkoncerter, ni store danske musiknavne, men ikke én af dem er kvinde. Uklogt og tonedøvt, mener kendt dj og radiovært.

- Jeg nægter at tro på, at det er, fordi man ikke vil have kvinder med, men man er tonedøv, når man ikke agerer efter den mangeårige debat om skæve kønsbalancer på festivaler.

Sådan siger DJ, komponist og radiovært Katrine Ring om Musikhuset Postens nye musikprogram for ti sommerkoncerter på Odense Havn.

quote Efter man har haft så seriøs og sober debat og alle har indset behovet for, at tingene ændrer sig, så forstår jeg ikke, at sådan noget kan finde sted

Katrine Ring, DJ

Koncerterne skal ifølge arrangørerne styrke kulturen, og fynboerne kan blandt andre glæde sig til at høre kunstnere som Jung, D-A-D, Scarlet Pleasure, Hugorm og fynskfødte Hjalmer.

Store danske navne – men ikke én eneste kvindelig kunstner. Og det undrer i den grad Katrine Ring, der har selv har været i musikbranchen i mange år.

- Hvorfor er der ikke en Medina, en Fallulah, en Mathilde Falch eller Jada - you name it, de er der. Vi har fremragende artister, der er kvinder, siger Katrine Ring og forsætter: 

- Efter man har haft så seriøs og sober debat og alle har indset behovet for, at tingene ændrer sig, så forstår jeg ikke, at sådan noget kan finde sted, siger hun.

Katrine Ring er DJ, producer og komponist. Hun er desuden teamlærer på Syddansk Musikkonservatorium
Katrine Ring er DJ, producer og komponist. Hun er desuden teamlærer på Syddansk Musikkonservatorium
Foto: Decapo Records

Posten: - Det er bestemt ikke uvilje

Ifølge spillestedslederen på Musikhuset Posten er et line-up helt uden kvinder ”bestemt ikke uvilje”, men derimod en konsekvens af kunstnernes travle kalendere.

- Det har handlet om det muliges kunst, og hvem der var ledige og kan fylde pladsen. Vi må desværre erkende, at der er flere mandlige end kvindelige artister. Det tror jeg er et faktum, som hele branchen er ærgerlige over, og som mange gode folk bekæmper, siger Morten Østlund.

Ti sommerkoncerter på Byens Ø

Ifølge spillestedslederen er de normalt meget opmærksomme på ligestilling i musikbranchen, hvilket også afspejler sig i koncerterne på Posten og det intime spillested Dexter.

Men har I været gode nok ved de her bookinger?

- Hånden på hjertet; det er gået rigtig stærkt, hvem vi har booket. Så det har vi måske ikke, men man skal også tage i betragtning, at man ikke bare kan få dem, man vil. Det handler om, hvem der har lyst til at spille til sommer, og hvem der har mulighed for det, siger Morten Østlund.

Debatten er ikke ny

Der har i de seneste år været stort fokus på manglen af kvinder på de danske musikfestivaler. Gennem årene er blandt andre Tinderbox og Roskilde Festival blevet kritiseret for ikke at præsentere nok kvinder på deres musikprogrammer.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at man har sagt ’vi gider ikke have kvinderne med’, men det er et strukturelt problem i branchen, at der ikke bliver booket nok kvinder til koncerterne, siger Karen Hvidtfeldt, der er professor på Syddansk Universitet og forsker i køn og kultur.

- Det er ikke kun til en koncertrække i Odense, at skævheden i musikbranchen er der. Det er i hele branchen, og det handler i høj grad om netværk, og om hvem der kender hvem, siger hun. 

Musikorganisationer går sammen om bedre kønsbalance

Ifølge eksperten sender arrangørerne et signal om, at det kun er mænd, der står forrest i musiklivet – og med et sådant program reproducerer man en kultur, der udelukker nogen.

- De mennesker, der går ned og ser koncerterne og familier, der kommer med deres børn, får et billede af, at det er mænd, der står på en scene og kan blive store musikere. Det tror jeg ikke, får piger til at lave et rockband, siger Karen Hvidtfeldt.

Når det her stadig sker efter flere år med stor fokus på diversitet i musik- og kulturbranchen, er det så nu, vi skal indføre kvoter – eller hvor finder vi løsningen?

- Der er en tradition, der skal brydes, og nogle vaner, der skal ændres, og der kan kvoter i nogen grad give mening, fordi man så er opmærksom på det. Men man kan også overveje at ansætte en ligestillingskonsulent, der kan påpege problemerne, indtil det bliver en vane, siger hun.

Koncerter på havnen

Det er endnu uvist, hvem der skal på scenen til den sidste koncert den 11. september, men Musikhuset Posten lover, at der snart bliver sat navn på.

- Vi er stadig i snak med fire-fem forskellige artister, og der er også kvindelige kunstnere imellem, siger spillestedsleder på Musikhuset Posten, Morten Østlund.

Billetsalget til koncerterne åbner mandag 10. maj klokken 10.00 via Musikhuset Postens hjemmeside.

I første omgang bliver der solgt 500 billetter til hver koncert, men det kan ændre sig i takt med, at corona-restriktionerne bliver ændret, oplyser arrangørerne.

Oversigt

    Oversigt