Politikere oplever hård tone på sociale medier: - Det er ikke de negative stemmer, der skal bestemme

Kommunalpolitikere oplever så hård en tone på sociale medier, at nogen af dem dropper at deltage i debatterne. Det sætter demokratiske begrænsninger.

"Jeg fucker først dig og derefter resten af din fucking familie. Du har kniven for struben nu."

Den slags trusler og ondskabsfulde beskeder tikker jævnligt ind hos Christel Gall, der er byrådsmedlem for De Lokalnationale i Odense Kommune, når hun udtaler sig politisk på Facebook.

Og når man gentagne gange bliver kaldt luder eller bliver bedt om at begå selvmord, så begynder overvejelserne om den politiske karriere at køre rundt.

- Så er det ikke det værd, siger Christel Gall.

Hadbeskeder
Foto: Pernille Gram

Hos TV 2 Fyn har vi foretaget en rundspørge om den hårde tone blandt 242 kommunalpolitikere på Fyn, hvoraf 113 har svaret, og her tegner der sig et billede af, at tonen på sociale medier er særdeles hård.

Trækker sig fra Facebook

Rundspørgen viser, at 59 procent af de adspurgte politikere har oplevet modbydelige kommentarer på sociale medier, mens 18 procent har fået trusler, der både er rettet mod dem og deres familie.

For 45 procent af politikerne har de grove kommentarer haft en indflydelse på deres lyst til at blande sig i debatter på sociale medier.

Den hårde toner går ud over kommunalpolitikerne.
Fotograf: Fotograf/Grafik: Pernille Gram/David Moritz

På Rådhuset i Ringe har borgmester Hans Stavnsager (S) valgt at stoppe med at ytre sine politiske holdninger på Facebook og deler kun ting, der sker i kommunen.

- Det kan jo lyde mærkeligt, at jeg som fuldtidspolitiker har den holdning. Men jeg er blevet mere og mere forsigtig med årene, siger han og tilføjer:

- Min opfattelse er bare, at de, som gerne vil den seriøse debat nogen gange bliver skræmt væk. Og jeg synes, det er ærgerligt, for det kunne være en fantastisk platform.

quote Man må hellere end gerne være kritiske over for de politiske holdninger, det skal alle jo endelig gøre, for det er en del af demokratiet. Men når det kammer over og bliver personligt, så er der mange

Hans Stavnsager (S), borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune

Bekymringer for demokratiet

At politikere melder sig fra debatten på sociale medier sætter bekymringer i gang hos professor i Statskundskab ved SDU, Ulrik Kjær.

- Det er ærgerligt, for politikere skal være, hvor borgerne er. Så man skal finde nogle spilleregler. Altså helt åbenlyst noget med, at man gerne må angribe deres politik, men ikke deres person, fastslår han.

Hans Stavnsager har valgt at droppe at deltage i debatten på Facebook.
Hans Stavnsager har valgt at droppe at deltage i debatten på Facebook.
Foto: Pernille Gram

Både Hans Stavnsager og Christel Gall har et ønske om at få den demokratiske dialog til at fungere, og de er derfor begge meget åbne over for at diskutere politik.

- Jeg er her for at blande mig, jeg synes bare godt, man kan tale pænt undervejs, påpeger Christel Gall.

- Man må hellere end gerne være kritiske over for de politiske holdninger, det skal alle jo endelig gøre, for det er en del af demokratiet. Men når det kammer over og bliver personligt, så er der mange, der ikke vil lægge ryg til, siger Hans Stavnsager.

I byrådssalen i Odense har Christel Gall fuld forståelse for, at der er flere af politikerkollegaerne, der ikke kan holde til de mange beskeder. 

- Der er også dage, hvor jeg synes, at det at være byrådspolitiker er rigtig ufedt, men langt de fleste dage synes jeg, at det er et rigtig godt og vigtigt arbejde. Så jeg bliver nødt til at fortsætte, for det skal ikke være de negative stemmer, der skal have lov til at bestemme, understreger hun.

Hvad er 'Respekt!'?


Oversigt

    Oversigt