Rådmand: Vi skal sætte farten ned og kun arbejde fire dage om ugen

En firedages arbejdsuge til medarbejderne på Odenses største arbejdsplads kan gavne medarbejdere både på arbejds- og hjemmefronten, mener rådmand.

37 timers arbejdsuge på fire dage i stedet for fem.

Sådan lyder et forslag fra Susanne Crawley Larsen (R), der er rådmand i Børne- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune. 

Forslaget skal tilbyde Odense Kommunes medarbejdere en mere fleksibel fuldtidsarbejdsuge i hverdagen frem for de gængse fem dage. 

- Jeg tror, at det kan gøre Odense til en mere attraktiv by som arbejdsplads og at bosætte sig i. Det handler om det levede liv i den her by, siger Susanne Crawley Larsen. 

Stress, manglende arbejdsglæde og udfordringer ved at fastholde og rekruttere medarbejdere på arbejdspladsen spiller også ind. Her håber hun, at en tilpasning af hver enkelte medarbejders ønsker og behov vil afhjælpe det. 

Det vil ifølge rådmanden være frivilligt, om de i alt flere end 13.000 medarbejdere i Odense Kommune ønsker at ændre sin arbejdsuge eller ej. 

Hun håber, at ordningen vil kunne blive bredt ud til samtlige medarbejdere i kommunen lige fra den administrative medarbejder til pædagogen i børnehaven, uddyber hun.

- Byen består af en stor del af borgere, som til daglig arbejder i Odense Kommune. Nogle af dem bliver sygemeldt med stress og angst. Vi har et samfund, hvor tingene går for hurtigt. Det vil vi gerne gøre noget ved, siger hun. 

Rådmandens forslag om en firedages arbejdsuge er på dagsordenen ved næste møde i Økonomiudvalget. Det er derfor endnu ikke vedtaget eller endeligt diskuteret politisk blandt medlemmer af byrådet. 

Susanne Crawley er rådmand i Børne- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune.
Susanne Crawley er rådmand i Børne- og Ungeforvaltningen i Odense Kommune.
Foto: William Borst Lorentzen

Efterspørgsel efter fleksibilitet

I Københavns Kommune har man for nyligt indført en forsøgsordning på et år med firedages arbejdsuge for nogle medarbejdere, skriver TV 2 Kosmopol.

I Kerteminde Kommune indførte man sidste år også lignende ordning i dele af kommunen. TV 2 Fyn ville gerne have talt med medarbejderne om deres firedages arbejdsuge, men de holder netop fri fredag.

Erfaringerne fra tidligere kommuner og private arbejdspladser har vist, at medarbejderne godt kan nå det samme på fire dage både med færre timer eller samme antal timer om dagen, uddyber Susanne Crawley Larsen.

- Der er plusser og minusser, men jeg tror, der er flest plusser. Vi har mærket en efterspørgsel efter fleksibilitet for at få familielivet til at hænge sammen. 

Hvis forældrene skal arbejde om omkring ni timer på fire dage - er det så ikke mange timer for et barn at være i daginstitution om dagen?

- Men så er børnene jo ikke i dagsinstitution så mange dage om ugen, som de ellers ville være. Det er få børn, som vil være der i ydertimerne. Vi vil få brug for nogle pædagoger, som er der flere timer om dagen, end der ellers skulle til. Det vil kræve planlægning af dagene, siger hun.

Læsning og podcast i arbejdstiden

En hæmsko for kommunerne er, at medarbejderne ikke må gå ned i komprimeret tid. I Odense Kommune må de således ikke sætte arbejdstiden ned og give fuld løn i forhold til overenskomst. 

- Jeg kan dog alligevel se nogle måder, hvor man arbejder 35 timer om ugen til kerneopgaven og de sidste to timer hedder 'egenudvikling', siger hun og fortsætter:

- Det kan være fordybelse i podcasts, bøger, motion eller laver frivilligt arbejde for at udvikle sig selv som god medarbejder. 

Susanne Crawley ser det som en større dagsorden ikke bare for Odense Kommunes medarbejdere men derimod hele Odense som by. Hun ser gerne på sigt, at ordningen vil blive udbredt flere steder i byen, fortæller hun.

Odense skal være en god arbejdsplads også være skæld-ud-fri by, hvis det står til to byrådspolitikere. Du kan se her, hvad børnene overhovedet tænker om at få skældud.

Oversigt

    Oversigt