Skærmtiden skrider for de helt små: Nu må vi voksne vågne op, mener sundhedsplejerske

En kommende undersøgelse fra Syddansk Universitet om små børns skærmbrug bekræfter det billede, som en sundhedsplejerske i Odense oplever: Skærmtiden stiger og nærværet er i fare. Nu må vi vågne op, mener hun.

Anette Birkenfeldt har været sundhedsplejerske i 30 år og igennem sit arbejde mødt hundredvis af småbørnsforældre. Og i den tid har begrebet skærmtid aldrig fyldt mere, end det gør lige nu.

Tiden skrider nemlig let, når der er skærmtid for de mindste. 

Det hører Anette Birkenfeldt tit, når hun taler med småbørnsforældre. 

- Mange fortæller, at der lige er brug for en pause, når man kommer hjem fra børnehaven eller vuggestuen. Så får børnene en skærm at kigge på, mens forældrene laver noget andet. Måske tjekker deres egen skærm. Og så fortæller de, at tiden pludselig skrider og siger: "Hov, hvor blev de timer lige af?"

- Jeg kan jo se, at forældrene har dårlig samvittighed.

I denne uge sætter TV 2 Fyn fokus på brugen af mobiler og skærme under temaet mobilfri, og netop udviklingen i børns brug af skærme bekymrer den erfarne sundhedsplejerske. Især når det gælder børn under to år, der parkeres foran en skærm - uanset om det er tv, tablet eller mobiltelefon.

Vi skal virkelig til at vågne op, når det gælder børns eksponering for skærme, mener Sundhedsplejerske Anette Birkenfeldt,
Vi skal virkelig til at vågne op, når det gælder børns eksponering for skærme, mener Sundhedsplejerske Anette Birkenfeldt,
Foto: Svante Lyngsie

- De har brug for deres forældres opmærksomhed - både øjenkontakt og fysisk nærvær.  Uden de ting overser forældrene det lille barns signaler og behov, siger sundhedsplejersken, der har sin gang i Sundhedscentret i Odense-bydelen Vollsmose.

Hun mener, at tiden er kommet til at danske sundhedsmyndigheder nu helt fraråder brug af skærme til de 0-2 årige. Lige som de norske sundhedsmyndigheder gjorde sidste år. 

- Jeg synes, vi skal det give meget, meget mere opmærksomhed. Vi skal til at vågne op nu, lyder opfordringen fra Anette Birkenfeldt.

Fjern skærmen helt fra de mindste

Det synspunkt deles af Aida Bikic, der er psykolog og forsker i børn og skærme på Syddansk Universitet. 

Aida Bikic forsker i børn og skærme. Hun går ind for at Danmark følger i Norges fodspor.
Aida Bikic forsker i børn og skærme. Hun går ind for at Danmark følger i Norges fodspor.
Foto: Lasse Frost

- De 0-2-åriges hjerner er meget påvirkelige. Der er så meget, de skal nå at udvikle og lære i den korte periode. Og vi  begynder nu at se bekymrende udenlandske studier om negative konsekvenser med et højt skærmbrug hos de mindste børn, siger Aida Bikic, lektor på Institut for Regional Sundhedsforskning på Syddansk Universitet. 

- Nye udenlandske studier viser, at børn under to år, som ser på en skærm to timer om dagen, senere i barndommen kan få problemer med hukommelse, koncentration og tilpasning. 

Aida Bikic håber derfor, at en ekspertgruppe under Sundhedsstyrelsen nu vil følge i Norges fodspor og skærpe skærmanbefalingerne.

- For selvom der stadig er brug for mere viden på området, bør vi fraråde skærme til de 0-2 årige som et forsigtighedsprincip, mener Aida Bikic. 

Ekspertgruppens vurdering ventes i midten af oktober. 


Nye danske anbefalinger?

Odense-undersøgelse på vej

Aida Bikic har selv lige færdiggjort en undersøgelse af 1.500 odenseanske børns skærmvaner. Den er ikke endnu offentliggjort og konkrete tal må derfor ikke refereres. 

- Men jeg kan sige så meget, at når det gælder de to - og fem-åriges skærmtid, så overskrider størsteparten af børnene anbefalingen fra WHO (Verdens sundhedsorganisationen) om maksimalt én times daglig skærmtid, siger Aida Bikic, psykologisk lektor på Institut for Regional Sundhedsforskning.

Hun mener, at mange forældre i dag har svært ved at begrænse deres små børns skærmbrug, fordi det giver anledning til konflikter. 

- Mange oplever, at børnene reagerer meget aggressivt, når skærmen skal slukkes. Spil og børneserier er netop lavet, så de hele tiden giver belønninger og dermed fastholder børnenes opmærksomhed. Den konflikt skal man som forældre lære at håndtere, siger Aida Bekic. 

Internationale undersøgelser

Hvis det står til sundhedsplejerske Anette Birkenfeldt fra Odense, så bør skærmene slet ikke bruges af børn, før de begynder i skolen som 5-6 årige. 

- Skærmlivet kan både overstimulere dem og gøre dem passive. Bagefter har de en masse ophobede følelser, de skal af med, forklarer hun og slutter med en løftet pegefinger:

- Skærmene, også de voksnes, er en bombe under vores sundhedssystem, hvis vi ikke stopper op. Vi blive mere afstumpede som mennesker. Vi er slet ikke skabt til at være så meget på.

8 skærmråd fra Børns Vilkår

Oversigt

    Oversigt