Som 23-årig fik Lukas leukæmi - nu vil han leve og finde vildskaben igen

”Lukas vil leve!” er en dokumentarserie i tre afsnit, der handler om et helt særligt venskab mellem tre drenge, der kommer på en voldsom prøve, da Lukas Salomonsen som 23-årig får leukæmi.

Da Lukas Salomonsen som 23-årig fik leukæmi blev hans tilværelse ændret totalt. Han plejede at skate, tage i byen og søgte altid et adrenalinkick. Nu var døden pludselig noget han skulle forholde sig til, og hospitalet blev hans andet hjem.

Selvom enden på sygdommen syntes langt væk, og nærmest uopnåelig, lovede Lukas Salomonsens to bedste venner ham, at når han var rask igen, ville de tage på en rejse, hvor han kunne indhente på alt det han savnede.

Lukas Salomonsen er endnu ikke erklæret rask, men han er rask nok til at rejse. Derfor har vennerne Alexander Poulsen og Joachim Christiansen planlagt en rejse på motorcykel hele Sicilien rundt. 

TV 2 Echo var med på rejsen, som både byder på adrenalinkicks, byture og dybe samtaler om de svære følelser der er på spil, når det ene led i en trekløver pludselig balancerer mellem liv og død.

Nu er det første af tre afsnit af "Lukas vil leve!" udgivet på TV 2 Play.

Vågnede med sorte tænder

Lukas Salomonsen fra Odense var netop droppet ud af pædagogstudiet og arbejdede midlertidigt i renovationsbranchen og som pædagogmedhjælper, da han en dag som 23-årig børstede tænder som han plejede, men denne gang begyndte det at bløde fra munden. 

Blødningen ville ikke stoppe, og da han næste morgen vågnede var han helt sort af størknet blod i munden.

Lukas tog til læge, hvor der blev taget blodprøver, og blot fire timer senere fik han et opkald om, at der var fundet "noget" i hans blodprøver. Han skulle komme på OUH.

Allerede efter et døgn på hospitalet viste en prøve tegn på leukæmi.
Allerede efter et døgn på hospitalet viste en prøve tegn på leukæmi.
Foto: Privatfoto

Allerede dagen efter hospitalsbesøget gav en knoglemarvsbiopsi vished om, hvad der var galt, og svaret var dystert: Lukas var blevet ramt af leukæmi - en kræftsygdom i knoglernes bloddannende celler.

- Dengang lød det som om, at jeg skulle dø. og at der ikke var noget at gøre, husker Lukas Salomonsen.

- Pludselig skulle jeg tage stilling til døden. Livet gik ligesom i stå. Mit nye liv bestod af bekymringer og dødsangst. Men der var kun en vej, og det var at overleve, erindrer han.

Hospitalet blev et hjem

Det første år var Lukas Salomonsen omtrent indlagt en femtedel af tiden. Ensomheden i hospitalssengen står stadig klart for ham, for han vidste, at i morgen ville han også gå glip af alt det sjove som han savnede.

Men sjov og humor blev samtidig hans vej gennem sygdomsforløbet.

- Hospitalet var mit andet hjem, og det at lave sjov med det hele, gjorde det nemmere for mig at være i. Det var helt klart en form for overlevelsesstrategi. Og den virkede. Men det tog noget tid at komme dertil, hvor jeg kunne have det godt, selvom jeg havde det skidt, fortæller han.

Lukas tilbragte omtrent en femtedel af tiden i en hospitalsseng det første år.
Lukas tilbragte omtrent en femtedel af tiden i en hospitalsseng det første år.
Foto: Privat

Det tog to år at komme til det stadie, hvor han endelig kunne begive sig ud i verden igen med Alexander og Joachim. Men det var ikke en selvfølge at han nogensinde ville komme dertil. Han tror selv på, at det er videnskaben og hans egen viljestyrke der har hjulpet ham dertil.

- Jeg tror ikke, jeg tror på noget. Jeg tror på mig selv, og på at den medicin de giver mig, det er den der virker. Min egen vilje er den, der er vejen frem, uddyber han.

Rejsen

Godt nok er Lukas Salomonsen ikke blevet stemplet som rask af lægerne endnu, men han har fået lov at rejse. Han er afkræftet og må helst ikke komme til skade, for hans immunforsvar er stadig svækket.

Tiden til rejsen er kommet, og Alexander Poulsen og Joachim Christiansen har lagt en plan på et stort kort. De skal rejse Sicilien rundt på motorcykel, og sjældent har Lukas glædet sig så meget til noget.

Undervejs på rejsen oplever drengene ikke kun lokale seværdigheder og italienske landeveje. Rejsen er i meget højere grad en rejse i følelsesregistret, hvor de får mulighed for at tale om deres oplevelser under sygdomsforløbet.

For især Alexander og Joachim har holdt en facade under de sværeste dele af sygdomsforløbet, for at passe på Lukas og bringe noget glæde ind i hans hverdag. 

Men bag facaden har de to været bekymrede og bange for udfaldet af sygdomsforløbet.

- Jeg følte også bare, at så er mit liv også slut. Hvordan skulle jeg kunne komme over, hvis min bedste kammerat ikke var her mere, husker Joachim Christiansen han tænkte, da han fik at vide, at Lukas havde en livstruende sygdom.

Fotograf: TV 2 Danmark / TV 2 Echo


Rejsen er planlagt efter at give Lukas de oplevelser som han har savnet utroligt meget. Der er både jagt på adrenalinsus, byture og mandehørm indlagt. Men det første stop på rejsen var helt oplagt. En tur i bølgen blå.

- Jeg har ikke kunne bade i to år i havet, grundet risikoen for infektioner, fortæller Lukas Salomonsen.

Følg med på rejsen i tre episoder på TV 2 og TV 2 Play. Det første afsnit sendes mandag den 12. februar, og de næste to afsnit sendes de efterfølgende to mandage.


Oversigt

    Oversigt