I det fynske folks tjeneste

Flere pladser til psykisk syge kriminelle

Region Syddanmark opretter 14 nye sengepladser på retspsykiatrisk afdeling i Middelfart.

Foto: arkiv

Med oprettelse af 14 nye sengepladser til psykisk syge kriminelle imødekommer Region Syddanmark tidligere kritik af, at retspsykiatriske patienter bliver anbragt på almene psykiatriske afdelinger.

Årsagen er, at der generelt kommer flere og flere retspsykiatriske patienter, og specialafdelingen i Middelfart har ikke haft pladser nok.

Det har ført til flere flugter og voldelige episoder.

Derfor afsatte regionsrådet penge i budgettet for 2017 til at ombygge et alment afsnit i Middelfart til et retspsykiatrisk afsnit med 14 pladser. Dermed får specialafdelingen i Middelfart i alt 84 pladser. 

Regionsrådet gav mandag grønt lys for at sætte projektet igang, og det glæder formanden, Stephanie Lose, Venstre:

- Vi har længe haft udfordringer med at finde plads til de mange retspsykiatriske patienter. Så sent som i 2014 udvidede vi vores retspsykiatriske funktion med 24 senge, men udviklingen har betydet, at vi nu igen har brug for flere pladser, skriver hun i en pressemeddelelse.

Også formanden for psykiatri- og socialudvalget, Thies Mathiasen, Venstre, glæder sig:

- Det er ikke optimalt med en sammenblanding af retspsykiatriske og almenpsykiatriske patienter – hverken for patienterne eller for personalet. Derfor er der heller ingen tvivl om, at de nye retspsykiatriske sengepladser vil komme patienterne til gode. Vi har hele tiden haft en plan om at holde de retspsykiatriske patienter samlet ét sted i regionen, og det holder vi fast i. I Middelfart har vi ekspertisen på området og en stor erfaring med at håndtere denne type patienter.

De almenpsykiatriske patienter, der nu er på afdelingen i Middelfart, bliver flyttet til de afdelinger, hvor der bliver ledige pladser, når de restpsykiatriske patienter flytter til Middelfart.

Fakta om retspsykiatri

En retspsykiatrisk patient er en patient, der har begået noget kriminelt, men som er blevet vurderet til at have været psykisk syg i gerningsøjeblikket. Personen er derfor idømt psykiatrisk behandling, der har til formål at forebygge, at personen vil begå noget kriminelt igen.

I Middelfart ligger Region Syddanmarks retspsykiatriske afdeling med 70 retspsykiatriske sengepladser. Med de 14 nye sengepladser bliver der plads til i alt 84 retspsykiatriske patienter. Der vil fortsat være et enkelt almenpsykiatrisk sengeafsnit med 18 sengepladser i Middelfart.

Ombygningen af sengeafsnittet indebærer blandt andet, at der indrettes lokaler, hvor patienterne har mulighed for at dyrke forskellige indendørs aktiviteter, og at der etableres et stort, lukket gårdrum med mulighed for boldspil og andre udendørs aktiviteter. Samtidig bliver sikkerheden opgraderet, så den lever op til de sikkerhedskrav, som gælder for de øvrige retspsykiatriske afsnit i Middelfart.

I forbindelse med ombygningen bliver der også etableret såkaldt døgnrytmelys både i den nye retspsykiatriske afdeling og i den almenpsykiatriske afdeling, der stadig befinder sig i Middelfart.

Selve ombygningen går i gang i efteråret 2017, og planen er, at det nye retspsykiatriske afsnit i Middelfart står klar til indflytning senest i juni 2018.

Kilde: Region Syddanmark