Jørgen laver rygeostkogebog: - Jeg elsker rygeost

Jørgen Busander fra Odense har lavet en kogebog med den fynske specialitet rygeost. Han mener, osten er kulturarv.

I det lille køkken på Hunderupvej i Odense står Jørgen Busander og kokkererer i røg og damp. Og netop røg er et meget vigtigt krydderi i madlavningen hos den fynske pensionist. 

JørgenBusander brænder nemlig for den fynske specialitet: rygeosten.

Faktisk er han så vild med rygeost, at han har lavet en hel kogebog, hvor rygeosten er hovedingrediens.

- Det er noget helt specielt, siger Jørgen Busander. 

Derfor var han også meget utilfreds, da Arla Foods i oktober 2017 besluttede sig for at standse deres produktion af rygeost i Danmark.

- Det kan man sgu ikke gøre imod os fynboer. Jeg følte jo nærmest, at Fyn gik under, forklarer rygeostentusiasten. 

Derfor besluttede Jørgen Busander at lave sin egen kogebog.

Fynsk kulturarv

På køkkenbordet i hjemmet i Odense står mange forskellige anretninger med den fynske delikatesse. Det er også her, opskrifterne til Jørgen Busanders kogebog er blevet til. 

Men for Jørgen Busander er kogebogen ikke bare en bog med opskrifter. Det er en bog, der skal være med til at sikre den fynske kulturarv. 

- Jeg ville lave en kogebog med 117 opskrifter, for 117 det er mange, fortæller Jørgen Busander. 

Men den selvudnævnte rygeost-aficionado kunne ikke begrænse sig. Så det endte med 140 opskrifter. 

- Det er jo et stykke kulturhistorie af dimensioner, kan man sige. Den (rygeosten, red.) er ren dansk. Den findes ikke andre steder i verden, siger Jørgen Busander. 

Konen var prøveklud

Det er Jørgen Busander selv, der har eksperimenteret med rygeosten og lavet de opskrifter, der har fundet vej til kogebogen.

Men bag enhver rygeost-aficionado står en stærk kvinde. I Jørgen Busanders tilfælde er det konen Anne Larsen. 

- Hun har været prøveklud, siger Jørgen Busander grinende. 

Anne Larsen har nemlig lagt smagsløg til alle Jørgen Busanders forsøg med rygeost. 

- Der har været dage, hvor jeg har sagt: Argh... Skal vi have rygeost i dag? Mener du det? Og det skulle vi så, forklarer Anne Larsen.

Jørgen Busander vil ikke udelukke, at det i fremtiden bliver til endnu en rygeostkogebog med opskrifter, der er udviklet på køkkenbordet.

Men han skal lige have opbakning fra konen.

- Det kommer ligesom an på min bedre halvdel; hvor meget røg jeg må bringe ind i køkkenet, fortæller Jørgen Busander. 

Du kan se hele indslaget med Jørgen Busander herunder.

 

Oversigt

    Oversigt