Far dømt for voldtægt af sin egen mindreårige datter

Ved retten i Svendborg er en 51-årig islandsk mand blevet idømt fire års fængsel for voldtægt af sin egen datter.

En alvorlig sag om voldtægt har været for retten i Svendborg. En 51-årig mand, der har islandsk statsborgerskab, er blevet dømt for at have voldtaget sin egen mindreårige datter.

Byretten gav manden fire år i fængsel for voldtægten, men mandens advokat ankede med det samme dommen til landsretten.

Overgrebene, som manden er dømt for at have begået, skete imellem 2006 og 2010 - dels i Island og dels i et sommerhus på Østfyn. Datteren var fem til ni år gammel i den periode.

- Det har på flere måder været en usædvanlig sag. Dels er der tale om en lang række af meget grove overgreb mod den tiltaltes egen datter, dels er det en sag, hvor vidneforklaringerne har spillet en helt afgørende rolle, fordi tidsrummet mellem anmeldelsen og selve overgrebene er så stort, at der ikke har været nogen fysiske beviser i sagen, siger senioranklager Jacob Thaarup fra Fyns Politi i en pressemeddelelse.

quote Jeg var ikke i tvivl om, at det, datteren fortalte, var sandt, men det er ikke ensbetydende med, at retten finder det bevist.

Jacob Thaarup, Senioranklager

- Særligt det faktum, at pigen havde betroet sig til to veninder meget tidligt i forløbet, har været en afgørende faktor for, at vi overhovedet kunne rejse sagen og i dag få gerningsmanden dømt, siger anklageren.

Grunden til en mand, der er islandsk statsborger, kan dømmes i Danmark, skyldes, at man siden 2008 har haft mulighed for at retsforfølge i det danske system, når der er tale om en forurettet, der er dansk statsborger.

Gik efter højere straf

Det forklarer senioranklager Jacob Thaarup, som er positiv over, at retten gav datteren medhold i sine anklager.

- Jeg er i særdeleshed tilfreds med, at manden er dømt for det mest alvorlige forhold, som går på voldtægt, siger han til TV 2 Fyn.

Senioranklageren fortæller dog, at han gik efter en straf på syv til otte års fængsel. Dog var han klar over, at det var en svær sag, fordi overgrebene lå så langt tilbage i tid.

Han fortæller, at sagens fakta taler for sig selv. Det er en usædvanligt alvorlig sag.

- Jeg var ikke i tvivl om, at det, datteren fortalte, var sandt, men det er ikke ensbetydende med, at retten finder det bevist.

Sagen blev anmeldt til Fyns Politi i december 2018 af Nyborg Kommune, og 2. juni 2020 blev den nu dømte mand varetægtsfængslet in absentia. Efterforskningen viste, at han formentlig opholdt sig i Spanien, og der blev derfor udstedt en europæisk arrestordre.

I oktober 2020 blev manden så anholdt i den spanske by Alicante, og 1. december blev han udleveret til Fyns Politi, hvorefter han blev fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet.

Ud over fire års fængsel, blev den 51-årige mand også idømt udvisning af Danmark med indrejseforbud for bestandigt, og han blev efter domsafsigelsen atter fængslet.

Den dømte mand har under hele forløbet kategorisk afvist alle anklager.