Ikke-binære og transpersoner: Byggeglade kønsminoriteter samles til træf

Normalt er de i undertal, men i uge 28 samles håndværkere og byggeglade for at være sammen om det, de elsker. I en kontekst hvor det handler mindre om køn og mere om passion.

Nogle gange kan det godt komme til at handle en del om kønsidentitet, når man enten som ikke-binær, tranperson eller kvinde arbejder i et byggefag.

Derfor har en række byggepassionerede startet et sommerinitiativ, hvor folk, der normalt er en del af en kønsminoritet, kan mødes om det, de elsker. At arbejde med hænderne og bygge smukke ting.

Sådan et fællesskab kan gøre mange gode ting, men fra flere af de tilstedeværende i Vester Skerninge, hvor træffet i år holdes, lyder det, at det først og fremmest handler om glæden ved at skabe, uden der skal være fokus på køn.

Sonni Nørgaard var med til at lave den første omgang Under Ombygning.
Sonni Nørgaard var med til at lave den første omgang Under Ombygning.
Foto: Amanda Holmgaard Sørensen

- Vi er her, fordi det kan være svært og ensomt at være en kønsminoritet i sin dagligdag, siger Sonni Nørgaard, som er tømrer og var med til at starte arrangementet sidste år.

- Der er mange, der er den eneste kvinde eller transperson på byggepladsen hver dag, og så er det fedt at kunne mødes.

Andet år for træf

Sonny Nørgaard, som til dagligt arbejder i København, fortæller desuden, at det er rart at have sin passion i fokus.

- Det er fedt at mødes på en anden måde, hvor ens køn ikke er det, der bliver lagt mærke til, og hvor man bare kan være den, man er, og gøre det, vi godt kan lide uden at stikke ud.

Laura Klakk siger, at der kan komme gode ting ud af træffet, men hun glæder sig også bare til at se den færdige terasse.
Laura Klakk siger, at der kan komme gode ting ud af træffet, men hun glæder sig også bare til at se den færdige terasse.
Foto: Amanda Holmgaard Sørensen

Det er andet år at arrangementet, som har navnet Under Ombygning, bliver afholdt. Sidste år foregik det på Vestsjælland, og derfra var der nogle fynboere, der tog teten.

Håbet er nu, at der igen i år, er nogen, der melder sig som næste års arrangører, så det kan flytte rundt i hele landet og gøre gavn for minoriteter på flere danske byggepladser.

For udover at der er fokus på passionen, så vil der også være nogle workshops om, hvordan man kan håndtere grænseoverskridende situationer.

- Vi skal snakke om, hvordan man lærer at stå fast i sig selv og sætte grænser. For eksempel når man oplever diskrimination og sexisme, siger Laura Klakk, der er blandt dette års arrangører.

Folkene bag træffet håber at kunne skabe bedre plads til minoriteter i bygge- og håndværksbranchen.

Man ser nemlig, at minoriteter springer fra, og det er en tendens, man gerne vil vende, siger Klakk.

Oversigt

    Oversigt