I det fynske folks tjeneste

Lykkelig Carlos fik pris på 500.000: Jeg er lidt ... høj

Det koster ikke samfundet en krone, når Carlos hjælper tidligere dømte videre. Drømmen er at give dem en uddannelse.

00:20

Se hele interviewet med Søren Carlos Rasmussen underneden.

- Jeg tænker, at 500.000 altid falder på et tørt sted. De kan altid bruges.

Sådan siger Søren Carlos Rasmussen - eller bare Carlos - ejer af caféen Carlos Kitschen i Svendborg.

Han modtog forleden Tine Bryld Prisen på 500.000 kroner og en statuette af nu afdøde Tine Brylds ven og kunstner Leif Sylvester.

- Det er fuldstændigt uvirkeligt. Jeg har faktisk ikke haft mulighed for, at tænke over det sådan rigtigt endnu. Andet end at jeg bare er lidt ... høj, siger en tydeligt lykkelig og stolt Carlos til TV 2/Fyn.

Tine Bryld Prisen er landets største pris der gives til socialt arbejde. Og Carlos Kitschen støtter indsatte til en bedre løsladelse og forsøger at minimere risikoen for at vende tilbage til kriminalitet. Det sker ved hjælp af caféen, der bruges til resocialisering af indsatte i den sidste tid af deres afsoning.

- Vi arbejder med mennesker som er besværet og som virkelig, virkelig har svært at komme tilbage til samfundet igen.

- Vi gør det uden, at det koster nogen en krone. Og det har også - for de flestes vedkommende - en positiv virkning, forklarer Carlos, som er uddannet kok og har været ansat som både skolelærer og ansvarlig for kokkeskolen i Nyborg Fængsel.

Læs også Søren Carlos får en halv million kroner til at hjælpe dømte ud af kriminalitet

Caféen fungerer som et sted, hvor folk der er har afsonet en dom kan få lagt fængslet dårlige vaner fra sig, men drømmen for Carlos er, at kunne tilbyde en uddannelse som cater, som er en uddannet person, der kan arbejde i for eksempel en kantine.

Morddømt dropper anke

Det er ikke altid, at det lykkes for Carlos, at få en tidligere indsat helt resocialiseret. Således var det en af hans folk, Mark Lindeskov, der i maj i år blev idømt 12 års fængsel for, at have tævet sin kæreste, den 23-årige Sara Huus, ihjel ved midnat 16. september 2016.

Mark Lindeskov ankede dommen, men hans advokat meddelte ifølge Ekstra Bladet torsdag, at han har fortrudt anken, og i stedet valgt at modtage byrettens dommen på 12 år.

Drabet fik Carlos til at overveje om Carlos Kitschen havde sin berettigelse.

- Men vi er jo ikke herrer over, hvad der sker med de her drenge, og hvad de gør. 

- Og når man arbejder med den her målgruppe er der altså risici. Men vi kan jo se, at det hjælper mange af de andre vi har. 

- Derfor har vi overbevist os selv om, at stedet har sin berettigelse.

05:56 Luk video