Da bønderne fra Gudme spillede finale i Barcelona og fem andre nedslag fra et håndboldeventyr

GOG har været igennem mesterskaber, fester, traditioner og en katastrofal konkurs de seneste 50 år.

Da håndboldlederne fra de tre sydøstfynske landsbyer Gudme, Oure og Gudbjerg en sen aften i 1973 blev enige om at slå klubberne sammen, vidste ingen, hvilken sportslig magtfaktor de var ved at skabe.

Faktisk vidste lederne ikke engang, hvad klubben skulle hedde, eller hvilken farve de skulle spille i.

Men få år senere kendte alle håndboldinteresserede plus det løse til GOG og de gul-røde dragter.

I en ny serie går TV 2 tæt på den sydfynske klub, der er blevet en institution i dansk håndboldhistorie, og som både har svinget mellem guldrus og galehus. Bent Nyegaard, der er TV 2s håndboldekspert og tidligere træner i GOG, slår her ned på seks vigtige og definerende punkter i GOG’s historie.

Første mesterskab

I løbet af 1980’erne rykkede først GOG’s kvinder og sidenhen også herrerne op i landets bedste håndboldrække. Efter henholdsvis to og fire sæsoner med sølv- og bronzemedaljer vandt holdene deres første mesterskaber i 1990 og 1992.

Bent Nyegaard var træner for herrerne i de år.

Champagnepropperne sprang, da GOG's herrehold vandt sit første mesterskab.
Champagnepropperne sprang, da GOG's herrehold vandt sit første mesterskab.
Foto: TV 2

- Det var en drøm at rykke op i den bedste række. Og så skulle vi bruge nogle år på at blive dygtige nok. Efter at vi rykkede op i 1987, havde vi fået tre sølvmedaljer og en bronze. Det føltes som en forbandelse. Når man har den følelse, er man nødt til at komme over på den anden side og vinde. Nogle får aldrig brudt forbandelsen – men i 1992 gjorde vi det.

- Spørger man spillerne, vil de nok samstemmigt sige, at det første mesterskab er det bedste. Efter at vi vandt guld, skete der noget med spillerne, med trænerne og vigtigst: Der skete noget med klubben. En mental proces. Når man har prøvet at være nærmest overlykkelig, sker det pudsige, at det vil man gerne prøve igen.

Galehuset

I dokumentaren kalder klubbens tidligere spiller og træner Jan Pytlick GOG for et galehus. Der var nemlig en helt særlig festkultur, som flere vender tilbage til, når det handler om tiden på Sydfyn. Den tidligere GOG- og landsholdsspiller Lasse Svan har eksempelvis beskrevet festerne som legendariske.

Den tidligere målmand Peter Henriksen har i bogen ‘Gudmekongerne’ også kaldt festkulturen i klubben for et galehus. Han beskrev, hvordan man stod på borde og stole, og hvordan der altid løb et ynglingehold nøgent rundt i lokalet.

Bent Nyegaard oplevede det selv, da han kom til klubben første gang i 1983. Senere i 00'erne var den del af GOG-kulturen dog aftaget.

- Festerne var unikke. Selvom alle snakker om det, er det trods alt ikke normalt at løbe nøgen rundt. Men i GOG var det ikke unormalt. Det var ikke noget specielt. Men i de mange år, jeg var i klubben, syntes jeg simpelthen, at det blev for vildt. At så unge mennesker skulle drikke så meget på så kort tid. Det har jeg skændtes med rigtig mange gode mennesker om dernede, selvom jeg ikke selv var nogen helgen.

Den største kamp

Med mesterskaberne fulgte også europæiske turneringer. For herrerne kulminerede det i 1995, da man var gået hele vejen til finalen i Europa Cup’en, hvor mægtige Barcelona ventede.

Første kamp blev spillet i Gudmehallen, hvor 2300 mennesker var blevet proppet ind. Her vandt spanierne, og det samme var tilfældet i returkampen seks dage senere. Men på trods af nederlaget anser Bent Nyegaard det for at være den største kamp i GOG’s historie.

GOG mødte i 1995 Barcelona i to skuffende kampe.
GOG mødte i 1995 Barcelona i to skuffende kampe.
Foto: William Borst Lorentzen


- Det var en milepæl ud over alle grænser. Hvis én tilbage i 1973 havde sagt, at om 22 år skal vi spille europæisk finale mod Barcelona, havde ingen troet på ham. Barcelona var uomtvisteligt det bedste hold, og det var for stor en opgave.

- Jeg husker, at vi i Spanien boede på et femstjernet finalehotel. Barcelonaspillerne kom i ens jakkesæt med ens slips. Og så kom vi, bønderne fra Gudme, og lignede lort. Vi havde ikke noget rejsetøj, så det var et festfyrværkeri af farverige sweatre og grimme skjorter.

Et frugtbart samarbejde

Listen over GOG-spillere, der har gået på efterskolen i Oure, er lang.

Mikkel Hansen, Niklas og Magnus Landin, Nikolaj Jacobsen, Helena Elver og Mathias Gidsel er nogle af dem. Faktisk har op imod 40 tidligere elever fra efterskolen, gymnasiet eller højskolen i Oure været på kontrakt i GOG.

Det startede med et sponsorsamarbejde mellem klubben og skolen i slutningen af 1980’erne, mens det i dag er blevet en talentfabrik for landets kommende håndboldstjerner. Bent Nyegaard kalder forholdet mellem GOG og skolerne for en “symbiose”.

- Det er svært at overvurdere betydningen af det samarbejde, som det har udviklet sig til gennem årene. Det er umuligt at forestille sig, at GOG var blevet til det, det er i dag, uden skolerne i Oure.

Konkursen

En bombe sprang en januardag i 2010.

GOG, der nu hed GOG Svendborg TGI, blev erklæret konkurs. Efter 21 sæsoner og 20 DM-medaljer i den bedste danske herrerække blev klubben tvangsnedrykket til 2. division på grund af en gæld på 15 millioner kroner.

- Konkursen var en katastrofe. Det var noget lort. Men der er også en anden fortælling, og den er, at konkursen gjorde det muligt at bygge noget op igen. Gå tilbage til 1973 og sige, at “vi gør det sgu en gang til”. Det var selvfølgelig en anden tid at bygge et håndboldhold op i, siger Bent Nyegaard.

- I dag er der nogle konkurrenceparametre, som gør, at det næsten er umuligt at have både et succesfuldt kvinde- og herrehold. I et forsøg på at redde stumperne efter konkursen afsatte GOG klubbens kvindehold, så Odense Håndbold købte licensen. Man ofrede kvindeholdet.

Efter tre sæsoner var GOG igen tilbage i håndboldligaen, og det sydfynske håndboldflagskib kunne igen begynde at drømme om guld. Licensen til kvindeholdet ligger hos Odense Håndbold, men Gudme HK, der spiller under GOG, ligger i 1. division.

Første mesterskab siden 2007

I sommeren 2022 – 15 år efter det seneste mesterskab og 12 år efter konkursen – stod de gul-røde der igen med guld om halsen.

Men dette mesterskab var ikke som de foregående syv gange, hvor klubben fra Sydfyn var endt som nummer et.

Dette var helt specielt.

GOG fejrer mesterskabet efter den anden finalekamp mellem Aalborg Håndbold og GOG, Aalborg søndag den 12. juni 2022.
GOG fejrer mesterskabet efter den anden finalekamp mellem Aalborg Håndbold og GOG, Aalborg søndag den 12. juni 2022.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Grafik: Jeppe Kanstrup

- Det her mesterskab betyder alt. Det kunne man se på alle den dag. Det var helt specielt, også fordi GOG ikke har en kæmpestor økonomi. Derfor er det næste problem for klubben også, at den ligger ude på en mark. Blandt topholdene i ligaen er det GOG, der har de ringeste faciliteter, siger Bent Nyegaard.

- Den tunge diskussion er, hvad man skal gøre, og hvis man spørger mig, skal man ikke spille i Svendborg. Så skal man spille i Odense. Det kan man få rigtig mange uvenner ved at sige, men nu har jeg sagt det.

Se første afsnit af 'Vi er GOG' på TV 2 klokken 20.50 10. januar eller på TV 2 PLAY nu.

GOG

Oversigt

    Oversigt