Kro fik en lang Michelin-næse igen: - Hvert år bliver vi nævnt

Falsled Kro har i årevis været den evige taber i opløbet om Michelin-stjerner. Og ny ejerkreds har ikke ændret på dette.

En fynsk kro har haft nogle af Danmarks mest kendte køkkenchefer ansat. Og den har i de senere år igen og igen været nævnt som kandidat til at få en Michelin-stjerne.

Det handler om Falsled Kro på Sydfyn, som igen i år blev udråbt som mulig vinder i Michelin-kapløbet.

Som Martin Leth, der har arbejdet på kroen siden 2017, først som souschef siden som leder af kroens køkkenhaver, siger:

- Hvert år bliver vi nævnt til at få en Michelin-stjerne. Hvert år var der journalister der bagefter ringede og spurgte: Hvorfor fik I ikke en stjerne, siger Martin Leth.

Ja, helt tilbage til Martin Leths forrige ansættelse på en nordsjællandsk kro gik snakken.

- Da jeg var kokkeelev på Søllerød Kro, var det også Falsled Kro, der blev snakket om, husker han.

En kro er til salg

Kroens historie går egentlig helt tilbage til 1744, men det er tiden fra 1970, der er interessant i denne sammenhæng. For det var dér, Falsleds forvandling fra traditionel landevejskro til gastronomisk frontløber begyndte.

Lene og Sven Grønlykke fotograferet i 1969 - året før de købte Falsled Kro. Trods en baggrund fra filmbranchen var de på det tidspunkt også begyndt at interessere sig for produktion af fødevarer i det små. Blandt andet rygeost og vagtler.
Lene og Sven Grønlykke fotograferet i 1969 - året før de købte Falsled Kro. Trods en baggrund fra filmbranchen var de på det tidspunkt også begyndt at interessere sig for produktion af fødevarer i det små. Blandt andet rygeost og vagtler.
Foto: Aage Sørensen/Ritzau Scanpix

Dengang fik filmmanden Sven Grønlykke og særligt hans hustru øje på kroen. De boede i nærheden, og en dag fik Lene Grønlykke en interessant viden, da hun kørte forbi kroen efter at have været på indkøb i det nærliggende Faaborg.

I erindringsbogen ”Lene og Sven Grønlykke”, der blev udgivet i 2012, kan man læse, at Lene Grønlykke straks tog fat i sin mand, da hun kom hjem.

- Falsled Kro er til salg. Skal vi ikke købe den? spurgte hun.

Og det gjorde de så, som der står i bogen. Det var sådan, mange af deres beslutninger blev til. Tilfældigheder. Muligheder dukkede op.

Selv var Sven Grønlykke klassisk iværksætter, havde som ung grundlagt en fabrik, der fremstillede skumgummiprodukter og var siden blevet filmproducent. Ham og hustruen havde året før købet af Falsled Kro i 1970 stået bag den anerkendte film "Balladen om Carl-Henning" som instruktører og manuskriptforfattere.

Chefkok hentet fra Frankrig

Ved erhvervelsen af kroen drømte ingen om Michelin-stjerner. Dengang fandtes de slet ikke i Danmark. Det var først noget, den franske dækkoncern bag stjernerne begyndte på i 1983.

Men det var alligevel tydeligt, at det ny kropar havde ambitioner. Manden, der blev hyret ind som køkkenchef, bærer også et navn, som efterfølgende har præget den danske madscene i mange år, da Michel Michaud, der kom fra Frankrig.

Restaurant Kong Hans i København blev oprettet af parret bag Falsled Kro i 1976, og fik i 1983 Danmarks første Michelinstjerner.
Restaurant Kong Hans i København blev oprettet af parret bag Falsled Kro i 1976, og fik i 1983 Danmarks første Michelinstjerner.
Foto: Løgismose

I 1976 fik Falsled Kro en aflægger i København i form af Kong Hans. Og så rykkede Falsleds køkkenchef Michel Michaud dertil. Restauranten blev åbnet i en lidt usædvanlig konstellation sammen med den nu afdøde forfatter Klaus Rifbjerg, der var medejer.

Stjerner til provinsen

I 1983 kom Michelin-systemet til Danmark. En sensation i et land, der på det tidspunkt ikke havde en høj gastronomisk profil.

Kong Hans fik som den første restaurant i Danmark en stjerne. Sammen med københavnerkollegaen La Cocotte, som ikke findes længere.

Falsled Kro førte i 1976 til oprettelsen af Kong Hans. Medejerne Klaus og Inge Rifbjerg ses til højre i billedet.
Falsled Kro førte i 1976 til oprettelsen af Kong Hans. Medejerne Klaus og Inge Rifbjerg ses til højre i billedet.
Foto: Jette Reinholdt/Ritzau Scanpix

I 2015 begyndte dækfirmaets madanmeldere også at vurdere restauranter uden for hovedstadsområdet, og dermed begyndte spekulationerne om, hvorvidt Falsled Kro kunne komme med i det fine selskab.

Og sådan har det været år efter år. Lige ved og tæt ved, mens andre restauranter i mindre byer som eksempelvis Henne Kirkeby Kro (stjerne i 2016) og restaurant Tri i Agger (stjerne i 2023) kom på Michelin-kortet.

Men dagen, hvor Michelin-stjernerne i 2024 skulle uddeles, begyndte ikke godt for Falsled.

- Jeg blev selv skuffet i morges, da jeg mødte køkkenchefen og sagde, hvorfor er du ikke i Helsinki, sagde Martin Leth mandag formiddag til TV 2.

Bemærkningen var en hentydning til, at de vindende restauranter ofte på forhånd får et tip om, at det kan betale sig at møde frem til prisuddelingen.

Men Falsled Kros køkkenchef havde åbenbart ikke fået et forhåndstip.

Nye medejere

Sven og Lene Grønlykke gik begge bort i 1990'erne efter – parallelt med krodriften – at have haft et samarbejde med Irma og siden Coop om udvikling af nye fødevarer.

Fodboldsspilleren Michael Laudrup blev i 2017 medejer af Falsled Kro. Han var blot seks år gammel, da arbejdet med at gøre Falsled Kro til noget særligt begyndte.
Fodboldsspilleren Michael Laudrup blev i 2017 medejer af Falsled Kro. Han var blot seks år gammel, da arbejdet med at gøre Falsled Kro til noget særligt begyndte.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I 2017 fik Falsled blandt andet den tidligere fodboldspiller Michael Laudrup og den tidligere Mærsk-direktør Michael Prahm Rasmussen med i ejerkredsen.

Siden er der postet et tocifret millionbeløb i ombygninger. Blandt andet har kroen fået bygget en eksklusiv vinkælder under restauranten. Plus en ny brudesuite, ikke at forglemme. Og Martin Leth har fået endnu mere køkkenhave at passe, som gæsterne også opfordres til at besøge.

- Vi har nu ét område, hvor vi kan plukke blomster og urter og den slags finurligheder. Og så har vi et område, hvor vi plukker afgrøder i metervis. Vi kan dyrke 80 kilo hestebønner og masser af kartofler; vi gøder kun med naturgødning, som vi selv producerer fra vores egne brændenælder, forklarer Martin Leth.

Men lige meget hjalp det. Da uddelingen af Michelin-stjerner begyndte mandag klokken 17 i Helsinki blev det hurtigt klart, at Falsled Kro heller ikke denne gang får stjerner.

- Når man er kok, er det selvfølgelig skuffende. Man ser Michelin som den højeste anerkendelse, siger Martin Leth, men tilføjer:

- Man har meget at læne sig op ad her, selvom der ikke er en Michelin-stjerne.

Oversigt

    Oversigt