Lækket aftaleudkast: Her er den foreløbige plan for sommerrejser

Der er godt nyt for danskere med en ødegård i Sverige, ligesom test- og isolationskrav lempes i et foreløbigt udkast for rejseplaner.

En aftale om rejser ind og ud af Danmark for forår og sommer er tæt på at være på plads.

Af et lækket aftaleudkast, som TV 2 er i besiddelse af, fremgår det blandt andet, at der er godt nyt på vej til de danskere, der har en ødegård i Sverige eller vil holde sommerferie i udlandet.

I det foreløbige udkast lægges der op til, at danskere fra 21. april kan rejse frit til ødegården i Norden uden isolationskrav, ligesom erhvervsrejsende også kan møde på arbejde igen uden først at skulle i isolation.

Genåbningen af rejseaktivitet skal dog ske gradvis og under hensyn til den aktuelle coronasituation, både i Danmark og i landene omkring os. Derfor lægger udkastet op til, at lempelserne sker i faser, der løbende skal revurderes.

Plan i flere faser

Tirsdag eftermiddag mødes regeringen og Folketingets partier og forhandler videre om planen for forårets og sommerens rejser.

Derfor kan planen - og datoerne - ændre sig efter de videre forhandlinger, men her er de forskellige faser i det foreløbige aftaleudkast:

Fase 1 - 21. april:

  • Krav om test og isolation fortsætter, men der lempes på isolationskrav for indrejsende fra "gule lande".
  • Erhvervsrejsende vil kunne møde på arbejde uden krav om isolation.
  • Danskere med ødegårde i Norden kan rejse uden isolationskrav.
  • Listen over anerkendelsesværdige formål, der skal til for at rejse ind i Danmark, udvides. Det giver blandt andet udenlandske udvekslingsstuderende og sommerhusejere mulighed for at rejse ind.

Desuden skal der herefter tages højde for nye, bekymrende virusvarianter, når verden opdeles i røde, gule og orange lande.

Fase 2 - forventes 6. maj:

  • Færdigvaccinerede danskere og udlændinge fra gule og orange EU-lande kan rejse ind og ud af Danmark. Det gælder dog ikke røde lande.

Fase 3 - forventes i midten af maj eller når alle danske borgere over 50 år er vaccinerede:

  • Krav om anerkendelsesværdige formål for indrejsende turister fjernes, hvis de rejser fra orange EU-lande eller enkelte tredjelande. Krav om test og isolation gælder dog fortsat, medmindre de indrejsende er vaccinerede eller netop har været smittet med coronavirus.
  • Kravet om en negativ test ved indrejse i Danmark lempes, så testen ikke længere behøver at være maksimum et døgn gammel, men to døgn.

Fra slutningen af juni forventes det, at et fælles coronapas mellem EU-lande skal gøre det muligt for danskere at holde sommerferie i resten af Europa. Samtidig kan europæiske turister rejse ind i Danmark.

Muligheden for at rejse med EU-passet forventes at være klar fra 26. juni.