Sofie Linde har sat Langeland på danmarkskortet

Efter turister gentagne gange har overtrådt den private ejendomsret, har det været nødvendigt for Sofie Linde og Joakim Ingversen at sætte et skilt op foran huset.

Langeland blev med et sat på danmarkskortet, da Sofie Linde i 2021 skrev under på et stort hus, der længe havde stået tomt.

Siden har man kunnet følge ombygningen i tv-programmet "Linde på Langeland".

Men i kølvandet på Sofie Linde og programmet om det vilde renoveringseventyr, har både byen Snøde, hvor huset ligger, og særligt Langeland som helhed oplevet en forandring.

Før og efter Linde

På Langeland er der et før og et efter.

Et før og efter Sofie Linde, Joakim Ingversen og døtrene Trine og Søs købte den 220 kvadratmeter store villa i den tidligere "ukendte" by Snøde.

Før var Langeland ofte på den almene danskers læber i mere alvorlige sammenhænge.

Igennem 2010'erne og 2020'erne trak øen overskrifter i landsdækkende medier med triste og endda grusomme sager som det lukkede børnecenter i Tullebølle i 2016, dobbeltdrabet i Snøde i 2017 og senest det omdiskuterede udrejsecenter for kriminelle udlændinge i 2021.

Derudover rimede Langeland for mange på forladte huse, problemer med fattigdom og mange socialt udsatte. Men i 2021 skete der noget.

- Da familien købte huset, fik Langeland omtale, som ingen penge kan købe, siger Jane Jegind, tidligere politiker i Odense og nu erhvervs-, kultur- og turismechef i Langeland Kommune og leder af turistkontoret VisitLangeland.

Sofie Linde købte huset i 2021 og delte nyheden på sin profil på de sociale medier. Allerede her begyndte der at ske noget på øen i det sydfynske øhav. Og interessen for øen steg enormt, da "Linde på Langeland" rullede over skærmen i 2022.

- Mange, som aldrig har sagt ordet Langeland før, taler nu om øen, siger Jane Jegind.

Om Sofie Lindes køb og den øgede opmærksomhed omkring øen hænger lineært sammen, er selvfølgelig svært at sige.

Men mange ting er sket for Langeland siden 2021.

Sofie Linde og familien fortsætter sammen med deres trofaste håndværkere, venner og familie renoveringen af det gamle spøgelseshus Vennely.
Sofie Linde og familien fortsætter sammen med deres trofaste håndværkere, venner og familie renoveringen af det gamle spøgelseshus Vennely.
Foto: Hannelore Dörner/TV 2

Færre huse til salg

En af de forandrede ting kan aflæses i tal. Antallet af boliger til salg er nemlig det laveste i lang tid. Det viser tal fra Boligsiden.

De seneste ti år har antallet af huse til salg på øen svinget mellem 250 og 320, men i midten af 2021 begyndte tallet at falde. Det var samme tendens man så i resten af landet, men modsat resten af landet, hvor antallet af udbudte boliger det seneste år er steget igen, så er Langeland fortsat faldet. I dag er antallet på 155.

På landsplan er antallet af udbudte boliger steget 26 procent det seneste år. På Langeland er det derimod faldet 14 procent.

Skærmbillede 2023-04-06 kl. 15.23.12
Foto: TV 2/grafik
Skærmbillede 2023-04-06 kl. 15.23.29
Foto: TV 2/grafik

Det lave antal af udbudte boliger hænger sammen med, at efterspørgslen på boliger på Langeland er steget, fortæller Chris Morthorst, der er indehaver af Lokalbolig i Rudkøbing.

- Vi har de seneste år set en stigning i fremvisninger til folk, som aldrig har været på øen tidligere, siger Chris Morthorst.

Og det er Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) glad for.

- Som lokalsamfund vinder vi næsten altid på at få flere indbyggere til. Både i forhold til det almindelige levede liv, men også i forhold til omsætning i detailhandlen, siger han.

Ejendomsmægler Chris Morthorst mener, at Sofie Lindes køb uden tvivl har været med til at sætte fokus på, at Langeland er et skønt sted. Samtidig tror han også, at mange under corona fik et ønske om en bolig nummer to, og at Langelands billige priser gør, at mange stadig har råd til at købe fritidshus på øen - selv med de stigende renter.

Men kan den stigende interesse for øen mærkes på øen?

I den grad, hvis man kører over Langelandsbroen og spørger de lokale.

De små ændringer i hovedbyen

Når man har krydset Langelandsbroen, bliver man mødt af stille rækker af parcelhuse på højre hånd og marker til venstre.

Rudkøbing - den største by på Langeland og øens hovedby med omkring 4.500 indbyggere - er det første man møder. Den præsenterer sig med sine små farvede rækkehuse, som en klassisk gammel dansk købstad med brostensbelagte gader.

I Rudkøbings gågade må der også køre biler.
I Rudkøbings gågade må der også køre biler.
Foto: Nanna Nagy/TV 2

Overfor en blomsterbutik ligger den klassiske Kop og Kande, og længere nede ad gågaden kan man købe tøj, som måske ikke vinder prisen for seneste modetendens, men som derimod også ser præsentabelt ud om fem år. Alt i alt virker Rudkøbing til at kunne sidestilles med en lang række mindre danske provinsbyer.

Men selvom tiden føles en smule stillestående, når man parkerer tæt ved gågaden, så er den det alligevel ikke. Bevæger man sig ned ad sidegaderne, er der de seneste år åbnet små steder, som der bliver lagt mærke til.

- Vi har fået en cocktailbar og en vinbar i Rudkøbing, siger VisitLangelands Jane Jegind.

I en gårdhave serverer en nyere café andeburgere, tangpesto og små stegte peberfrugter, der langt fra rimer på fordomme om udkantsdanmark.

Og der er kommet flere til Langeland de seneste år, som kan få glæde af de nye tiltag.

- Vi har helt ærligt lagt mærke til, at vi har fået flere turister. Vi har selvfølgelig altid haft ret mange turister i højsæsonen, men efter Sofie Linde købte sit hus, så blev trafikken væsentligt øget.

Spørger man Langelands borgmester Tonni Hansen, er tonen den samme.

- Der er ingen tvivl om, at Sofie Linde og hendes familie har bidraget til den øgede og positive interesse i og omkring Langeland Kommune, siger han.

Privat ejendom

Kører man nordpå, kommer man til en række små byer, der ligger med få kilometers afstand. Først Tranekær med sine gamle træer, der hænger ud over den smalle hovedvej, og det okseblodsfarvede Tranekær Slot. Så Lejbølle med gedigne murermestervillaer og sprossede vinduer på rad og række.

Tranekær kan i gamle sagn spores tilbage til Næssekongen af det nordlige Langeland, Kong Tran, som menes at have lagt navn til byen. Et andet charmerende bud på navnets oprindelse er de mange tranepar som yngler i området. På billedet er det Tranekær Kirke.
Tranekær kan i gamle sagn spores tilbage til Næssekongen af det nordlige Langeland, Kong Tran, som menes at have lagt navn til byen. Et andet charmerende bud på navnets oprindelse er de mange tranepar som yngler i området. På billedet er det Tranekær Kirke.
Foto: Nanna Nagy/TV 2

Derefter igennem små samlinger af huse ud mod vejen med navnene Bøstrup og Tressebølle. I alle byerne har man lyst til at dreje ned ad en sidevej, og gør man det, ender man ved små sandstrande få kilometer senere.

Huset, som det hele handler om, ligger anonymt bag en stor, grov bevoksning ud til en lille landlig stikvej i den næste by på rækken. Nemlig Snøde.

Man havde nok ikke bemærket, at der var noget over huset, hvis det ikke havde været for skiltet, som står ved vejkanten.

Det har tidligere vist sig, at nogle turister ikke nøjedes med at køre langsomt forbi Sofie Lindes hus.

- Der skete jo det, at der var nogle, der satte sig på deres græsplæne, og nogle der kiggede ind af vinduerne, så de var nødt til at sætte et hegn og et skilt op, forklarer lokale Annette Balsvard, der har hus på Langeland og har boet i Snøde det meste af året i over 30 år.

"Vi sætter pris på interessen for vores hus, men dette er PRIVAT EJENDOM", står der på skiltet.

Skiltet sad tidligere på familiens stakit, men er nu sat højere op. Overfor huset er en gårdsplads hos en landmand, og her har man også været nødt til at sætte skilte op, hvor der frabedes parkering.
Skiltet sad tidligere på familiens stakit, men er nu sat højere op. Overfor huset er en gårdsplads hos en landmand, og her har man også været nødt til at sætte skilte op, hvor der frabedes parkering.
Foto: TV 2 Vejret

Og det ærgrer borgmester Tonni Hansen.

- Sofie Linde har været en god ambassadør for Langeland og alt det positive, der sker hos os i disse år. Hun har også trukket mange nysgerrige til, men desværre har det betydet, at hun og familien må skærme sig af i forhold til, at nysgerrigheden har taget overhånd, siger han og fortsætter:

- Det beklager jeg, og jeg håber, at familien på et tidspunkt igen kan få den fornødne respekt i forhold til adgangen til deres ejendom og privatliv.

Langeland Kommunes borgmester Tonni Hansen.
Langeland Kommunes borgmester Tonni Hansen.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/arkiv

Lokale Annette Balsvard husker tydeligt tilløbsstykket.

- I sommeren 2022 var der ofte reelt trafikkaos i Snøde, fortæller hun.

- Mange mennesker ville gerne se huset, så det endte med, at der var kø på de små veje i byen.

Kører man rundt i Snøde, møder man kirken i hvid-grå nuancer, der med sin høje placering rager godt op i landskabet. 

Husene i Snøde er fra en tid, hvor der blev lagt vægt på solidt håndværk og yndige detaljer. Murermestervillaer på mange hundrede kvadratmeter med både gesims og kvist, der nemt ville gå for pæne millionbeløb i de større danske byer, koster her oftest under en million kroner.

Flere fra København

En lokal mand med en scooter er stoppet foran Linde-huset.

- Jeg kører nogle gange denne vej, når jeg alligevel skal ind til Rudkøbing. Jeg har jo set huset i tv, så det er lidt sjovt, siger han.

Han hedder Kenneth Nielsen, er 20 år gammel og bor tæt på Lohals nord for Snøde. Han har lagt mærke til, at der ofte er langt flere mennesker i Dagli'Brugsen i Snøde om sommeren.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Nanna Nagy/TV 2

Langeland er stadig Langeland

Hos VisitLangeland, ejendomsmægleren og blandt flere af de lokale er der enighed om, at Sofie Lindes huskøb har gjort noget godt for øens omdømme, ligesom man tror, at hendes huskøb kan være årsag til nogle af de positive forandringer, man oplever.

Samtidig er der konsensus om, at Langeland trods alt ikke er så forandret. Der er bare flere, der i de seneste år har fået øjnene op for øen.

- Snøde har altid været en pragtfuld by, siger lokale Annette Balsvard.

- At der er et godt sammenhold på en lille ø, kan måske ikke overraske, og det kan virke som en kliché, men på Langeland er det virkelig sandt, siger VisitLangelands Jane Jegind.

- Priserne på Langeland er jo stadig på et sted, hvor rigtig mange kan være med, siger Lokalboligs Chris Morthorst.

- Flytter man først til Langeland, flytter man ikke herfra igen, siger Annette Balsvard afsluttende.

Så selvom Sofie Lindes køb nok har gjort noget godt for Langelands ry blandt Danmarks seks millioner indbyggere, så er der cirka 12.000 langelændere, som aldrig har været i tvivl.

Se sæsonpremieren på '"inde på Langeland'"på TV 2 Play allerede nu – eller 13. april på TV 2.

Oversigt

    Oversigt