Anker Boye uden chancer

Det er vanskeligt for ikke at sige utænkeligt, at Socialdemokratiet kan genvinde regeringsmagten under en formand, der ikke sidder i Folketinget. Det mener ledende medlemmer af den socialdemokratiske organisation og folketingsgruppe.

Ledende socialdemokrater giver ikke Odenses borgmester en chance

Det er vanskeligt for ikke at sige utænkeligt, at Socialdemokratiet kan genvinde regeringsmagten under en formand, der ikke sidder i Folketinget. Det mener ledende medlemmer af den socialdemokratiske organisation og folketingsgruppe.

Udmeldingen kommer efter, at en række af partiets amtsformænd har luftet ønsket om en modkandidat til Mogens Lykketoft. Det Socialdemokratiske bagland er ikke udelt begejstret for Mogens Lykketoft, som nogle steder ses som den kolde teknokrat bag efterlønsreformen. Men partiets chefstrateg gennem 20 år står fortsat alene på banen som afløser for Poul Nyrup Rasmussen. Og allerede nu står det klart, at eventuelle modkandidater skal komme fra en position uden for Christiansborg. Ingen i folketingsgruppen er nemlig parat til en direkte duel med Mogens Lykketoft.

En af de muligheder, der nævnes, er Odenses borgmester, Anker Boye. Han har ikke selv afvist muligheden for at stille op på den ekstraordinære partikongres i december. Men den tidligere formand for Kommunernes Landsforening er ikke et realistisk bud på en stærk formand, mener Socialdemokratiets næstformand, amtsborgmester Bent Hansen. Han peger på, at formandsposten kræver en landspolitisk platform og erfaring med, hvordan hovedmaskineriet i dansk politik fungerer.

- Vi skal have en, som er mulig statsminister og har lært det parlamentariske håndværk i Folketinget indefra. Som amtsborgmester gennem mange år kan jeg da tillægge borgmestre mange kvalifikationer, men det er noget helt andet at være statsministerkandidat og være leder af en stor folketingsgruppe, siger Bent Hansen. Både nyvalgte og veteraner i folketingsgruppen anser det ligeledes for meget svært at forestille sig en handlekraftig formand, der ikke er valgt til Folketinget. - Det kan være problematisk, hvis vi får en formand, der ikke har parlamentarisk erfaring fra Christiansborg, siger Sandy Brinck, der er retsordfører og kom ind ved sidste valg. - Det er på Christiansborg, det landsdækkende politiske liv foregår, og det er et håndværk, der skal læres. Det måtte vi andre, der kom ind for kort tid siden, sande. Jeg taler af erfaring, fastslår hun.

Også Per Kaalund, der er forsvarsordfører og har en fortid som amtsborgmester, ser problemer i at vælge en partiformand uden for folketingsgruppen.

- Vores love siger, at formanden er statsministerkandidat. Det vil være utroligt svært at have en statsministerkandidat uden for Folketinget. Man er nødt til at være i maskinrummet. Og bliver der problemer i forhold til formanden, så er det folketingsgruppen, der sidder med magten. Det kan give store vanskeligheder, siger Per Kaalund. Socialdemokratiets tidligere næstformand Lene Jensen har selv prøvet at bestride en politisk lederpost uden at sidde i Folketinget. Med den erfaring fraråder også hun at vælge en formand uden folketingsmandat. - Jeg har prøvet at lave politik uden at sidde i Folketinget, og det er svært at have fingeren på pulsen i det politiske liv, når man ikke sidder herinde. Det ved jeg af erfaring. Det er fint, at der kommer forskellige forslag på bordet, men jeg synes fortsat, at Mogens Lykketoft er en meget stærk kandidat, siger hun.

Også Ole Stavad, der har 22 års erfaring i Folketinget og været minister i tre perioder, mener, det bliver meget svært at fungere som S-formand uden sæde i Folketinget. - Det er ikke helt tilfældigt, at intet større parti har haft en situation, hvor den politiske leder ikke også var i Folketinget. Det kendes ikke. Det kan give problemer med autoriteten i forhold til folketingsgruppen. Jeg vil ikke afvise, at det kan lade sig gøre, men det vil være meget, meget vanskeligt i en lang række situationer - f. eks. i de store debatter, hvor lederen vil være henvist til tilhørerpladserne. Det vil føles meget underligt, siger Ole Stavad. Ritzau har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Anker Boye, der i øjeblikket er på ferie i Sydafrika.

/ritzau/

 

Oversigt

    Oversigt