I det fynske folks tjeneste

Badesæsonen begynder: Livreddertårn på Fyn nedlægges

Vil du have en livredder i nærheden, når du hopper i bølgen ved den fynske kyst, så skal du til Kerteminde eller Svendborg.

Foto: Henning Bagger/Scanpix/arkiv

For badegæsterne på Fyn bliver der i år ét livredder-tårn mindre. Trygfonden har nemlig valgt at lukke tårnet ved Fyns badestrand ved Nyborg Strandcamping tæt på Storebæltsbroen.

Der sker ifølge René Højer, programchef i TrygFonden, fordi der gennem de senere år har været færre og færre badegæster ved netop den strand, og der derfor ikke længere var grundlag for et livreddertårn.

Vil man bade i havet omkring Fyn og have en livredder som sikkerhed, er der nu kun Kerteminde Nordstrand i Kerteminde Bugt og Christiansminde Strand ved Svendborg.

Læs også Efter drukneulykke: Kommune afventer rapport fra politiet

Livreddertårnene åbner i dag, fredag, og livredderne i landets 35 tårne kommer formentlig ikke til at slikke sol. Sidste år blev der nemlig registreret i omegenen af 50.000 indsatser, som spænder fra det forebyggende til det livreddende, oplyser TrygFonden.

Langt de fleste indsatser var af forebyggende karakter - omkring 16 indsatser vurderes til at have involveret personer, der var i livsfare.

Her kan du møde TrygFondens kystlivreddere

Fyn: 
Kerteminde Nordstrand og Christiansminde Strand ved Svendborg.

Jylland: 
Østerstrand ved Fredericia, Lakolk Strand på Rømø, Rindby Strand på Fanø, Hvidbjerg Strand ved Blåvand, Vejers Strand, Henne Strand, Hvide Sande Sydstrand, Søndervig Strand, Blokhus Strand, Løkken Strand, Tornby Strand, Tversted Strand, Sønderstrand i Skagen, Palmestranden i Frederikshavn, Grenaa Sydstrand, Den Permanente i Aarhus, Moesgård Strand syd for Aarhus og Saksild Strand ved Odder.

Sjælland og Lolland-Falster: 
Bellevue Strandpark, Charlottenlund Strandpark, Havnebadet Islands Brygge i København, Havnebadet Fisketorvet i København, Havnebadet Sluseholmen i København, Vallensbæk Strand, Brøndby Strand, Ishøj Strand, Hundige Strand, Marielyst Strand, Enø Strand ved Karrebæksminde, Gudmindrup Strand og Kabelhuset Strand ved Rørvig.

Bornholm: 
Sandvig Strand og Balka Strand ved Nexø. 

De 35 livreddertårne er frem til 16. august bemandet hver dag fra klokken 11.00 til 19.00.

Kilde: TrygFonden

TrygFondens fem baderåd

TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.
 1. Lær at svømme:
  Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige. 
 2. Gå aldrig alene i vandet:
  Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov. 
 3. Læs vinden og vandet:
  Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning. 
 4. Lær stranden at kende:
  En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte. 
 5. Slip ikke børnene af syne:
  Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.