Blodprøve kan afsløre brystkræft

Forskere på SDU og OUH har fundet en måde at afsløre kvinders risiko for brystkræft ved hjælp af en blodprøve.

Forskerne på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital har gjort en opdagelse, der giver håb om at forbedre indsatsen mod brystkræft.

De har fundet frem til den sammensætning af stoffer i blodet, der kan fortælle om en kvinde har brystkræft eller har høj risiko for at få det.

Det betyder, at man kan opdage sygdommen meget tidligere end hidtil også hos kvinder, som i dag er for unge til de igangværende mammografiscreeninger.

Samtidig kan prøven afværge, at kvinder unødigt bliver angste, fordi en mammografi viser falske tegn på kræft.

Tanken er ikke, at blodprøven skal erstatte mammografiscreeningerne, men supplere dem, fortæller Annette Kodahl, som er koordinator på forskningsprojektet.

Kan redde flere liv

Alle kvinder fra 50 til 69 år tilbydes idag mammografi for brystkræft.

Men det afslører kun syv ud af 10 tilfælde af brystkræft og giver ofte grund til flere undersøgelser og dermed unødig angst hos iøvrigt raske kvinder.

Hertil kommer, at halvdelen af brystkræft-tilfælde rammer kvinder, som er yngre end 50 år eller ældre end 69 år.

Med blodprøven i kombination med mammografi kan man mere præcist indkredse de kvinder, som er i høj risiko og indkalde dem til yderligere undersøgelse, mens dem med lav risiko slipper for unødig angst.

De fynske forskere har taget patent på formlen bag blodprøven.

De håber, at et nyt forskningsprojekt med 300 deltagende patienter fører til at metoden kan blive godkendt og tages i brug i løbet af et par år.

Oversigt

    Oversigt