Børn bevæger sig for lidt

Små børn er kun halvt så aktive som anbefalet, viser ny undersøgelse fra Syddansk Universitet. Fynsk projekt skal ændre på det.

I tre traditionelle børnehaver og i tre idrætsbørnehaver i Odense fylder brætspil og højtlæsning så meget mere end pudekamp og fangeleg, at børnenes aktivitetsniveau ligger langt under det anbefalede, skriver Fyens Stiftstidende.

Det viser forstudierne til en stor undersøgelse foretaget af centret for Research in Childhood Health (RICH) på Syddansk Universitet.

Fynsk projekt skal øge børns aktivitet

Fra 2008 til 2012 skal en række forskere med hjælp fra 43 børnehaver i Odense undersøge, hvordan man kan øge muligheden for fysisk aktivitet i børnehaven.

Ved hjælp af måleinstrumenter om livet på børnene har pilotprojektet vist, at børnene mangler 45 minutters intens aktivitet om dagen, før de lever op til WHO's anbefalinger, skriver Fyens Stiftstidende.

Chokerende

- Det er lidt chokerende. Det er et stort problem, når der nu er så mange børn, der har en dårlig sundhedsprofil, siger SDU-lektor Karsten Froberg til avisen.

Manglende motion kan have katastrofale konsekvenser for børnenes fremtid, fortæller han.

Vigtigt med tidlig begyndelse

- Vi kan se, at de, der er mindst aktive, har den dårligste motorik. Amerikanske undersøgelser viser, at gode forhold selv nede i børnehavealderen har betydning resten af livet, for bliver man først god til at bruge sin krop, er det noget, der hænger ved, siger han til Fyens Stiftstidende.

Undersøgelsen viser også, at børnehavens fysiske rammer og pædagogernes indstilling til fysisk aktivitet betyder 50 procent mere for børnenes aktivitetsniveau end typen af børnehave, barnets køn, alder, og forældrenes sundhedstilstand, aktivitetsniveau og indkomstforhold, skriver avisen.

Oversigt

    Oversigt