I det fynske folks tjeneste

Den tavse rebel: Pressen spørger mig ikke så meget mere

Jan Johansen vandt stort hos vælgerne ved at gå imod sit eget parti på dagpengeområdet. Men internt blev han straffet, og mere end to år senere mærker han stadig konsekvenserne.

00:39

Det nu snart tre år siden, at Jan Johansen valgte at gå imod sit eget partis linje på dagpengeområdet. Det gjorde han, da han stik imod resten af socialdemokraterne stemte for et Enhedslisten-forslag. Kort efter blev han frataget frataget syv ansvarsposter, og sagen er stadig ikke glemt på Borgen.

- Tiden læger alle sår, men der kommer ar. Og det ar, som dagpengesagen skabte, vil altid være der. Det kan jeg også godt mærke i dag, siger Jan Johansen til TV 2/fyns Christiansborg-redaktør, Thomas Funding i et længere sommerinterview.

Hvordan oplever du det?

- Det gør jeg med min fingerspitzgefühl. Jeg har en god portion erfaring med i rygsækken, og det er dér, jeg kan mærke det. Jeg har nok ikke fået en af de der ordførerposter, som er meget i pressen og meget i vælten, det vil jeg gerne indrømme, siger Jan Johansen.

Læs også Socialdemokrat går mod partilinjen og mister syv poster

Imens Jan Johansen blev straffet af partitoppen, så blev han belønnet af vælgerne. Ved valget i 2015 fik han 10.440 personlige stemmer og mere end fordoblede dermed sit stemmeantal i forhold til 2011. På Fyn blev han kun overgået af Dan Jørgensen (A) (14.874) og Pernille Skipper (EL) (11.120).

Og Jan Johansen er godt klar over, at opgøret med partikammeraterne gav genlyd hos vælgerne.

 - Jeg stod fast ved, at det er socialdemokratisk politik at have en god dagpengeordning, så folk har et eksistensgrundlag, når de ikke har noget arbejde. Og det var blandt andet en af grundene til det flotte valg, tror jeg.

Stilhed efter stormen

Siden dagpengesagen har der været ganske stille omkring Jan Johansen. Ganske naturligt ifølge ham selv.

- En af grundene til, at jeg var meget i vælten, var jo, at jeg var i protest med det, som vi (Socialdemokratiet, red.) gik og gjorde ved de mennesker, der faldt ud af arbejdsmarkedet. Og det var jo pressen, der kom og spurgte mig, hvad jeg mente, siger Jan Johansen, hvis telefon tydeligvis ikke ringer så ofte som tidligere.

- Der forskel på at være regeringsparti og at være i opposition og der var naturligt mere fokus på os som regeringsparti. Nu er vi i opposition, og pressen kommer så heller ikke og spørger mig så meget mere, siger Jan Johansen.

06:18

Hele Thomas Fundings interview med Jan Johansen.

Luk video