Det vrimler med svampe

De sidste ugers store mængder regn har skabt nærmest eksplosion i antallet af svampe i naturen. Men hvis man kaster sig ud i at samle spisesvampe for første gang, kræver det en vis forsigtighed.

For vejret er i øjeblikket gunstigt for de eftertragtede spisesvampe. Men det fugtige vejr passer også spisesvampenes giftige artsfæller.

Der finde en lang række svampe, der kan give ubehagelige smagsoplevelser og som man kan bliver rigtig syg af. Og en enkelt er direkte dødelig.

- Der er heldigvis ikke ret tit, at der er nogen i Danmark, der dør af at spise svampe, men det sker. Og der er fordi, de har spist grøn fluesvamp, siger Naturvejleder Leif H. Sørensen fra Trente Mølle.

Men hvis man passer på og følger er par gode råd, så venter der mange gode smagsopleverser i skovbunden.

Leif Sørensen råd til nybegyndere er at melde sig til et svampekursus eller at melde sig ind i en svampeforening.

- Og allerbedst er det at tage på svampetur med er erfaren svampekender først, siger Naturvejleder Leif H. Sørensen fra Trente Mølle.

Læs mere og se videoklip her.

Kampagne fra Fødevarestyrelsen

- Både private og professionelle skal vide, hvad de har med at gøre. For også i Danmarks natur findes der svampe, som er dødelige. Det gælder f.eks. både hvid og grøn fluesvamp, fortæller Bente Fabech fra Fødevarestyrelsen.
 
Bente Fabech er projektleder på en kontrolkampagne, som netop nu sætter fokus på de svampe, som sælges af virksomheder, på restauranter og i butikker.

Fødevarestyrelsens kontrol vurderer blandt andet om virksomhederne kan dokumentere, at de svampe, de sælger, ikke er giftige eller på anden måde uegnede til menneskeføde.

- For en kok, der køber vilde svampe fra en privatsamler er det ikke tilstrækkeligt at regne med, at den private samler har styr på svampene. Restauranten skal selv have fornødent svampekendskab, hvis de vil have vilde svampe på menuen. Det samme gælder virksomheder og butikker, indskærper Bente Fabech.

Gode råd

Oversigt

    Oversigt