DMI varsler op til 1,8 meter højvande

DMI hæver nu varslet om forhøjet vandstand ved Sydfyn, Ærø og Langeland. DMI forventer nu en vandstand mellem 1.3 og 1.8 meter over dagligt vande natten til torsdag.

DMI har tirsdag aften udsendt nyt varsel om forhøjet vandstand for Sydlige Lillebælt, Sydfynske Øhav, Vestlige Storebælt, Lolland-Falsters sydkyst, Smålandsfarvandet, Østlige Storebælt, Sydøstsjællands kyst og Bornholms kyst

Varslet gælder fra onsdag 4. januar 2017 klokken 16  til torsdag morgen den 5. januar 2017 klokken 6.

DMI forventer altså nu en vandstand på mellem 1.3 og 1.8 meter over dagligt vande.

- Beskyt dig selv og din ejendom. Kraftig vind kombineret med forhøjet vandstand vil medføre store kystoversvømmelser og betydelig skade på bygninger og kystsikring. Offentligheden opfordres til at undgå unødig færsel i oversvømmelsestruede kystområder samt efterkomme rådgivning fra myndighederne, skriver DMI.

Faaborg havn sikrer sig

Et af de steder, hvor vandet kan nå op på 1,8 meter over dagligt vande er på Faaborg Havn. Her er de allerede tirsdag gået i gang med at sikre de lavere liggende bygninger.

- Vi er i gang med at sikre de berørte virskomheder med sandsække, så der ikke kan trænge vand ind, og vi gør klar til at lukke indfaldsvejene, så vi ikke får unødvendig trafik hernede, siger havnemester Lasse Olsen fra Faaborg Havn.

Havnens medarbejdere kan se frem til et travlt døgn. Tre medarbejdere er på vagt, men flere er klar til at bliver kaldt til, hvis der bliver nødvendigt.

- Nu har vi slukket for strømmen på havnen, og vi har sikret os så godt, som vi kan. Så må vi håbe det bedste, siger havnemester Lasse Olsen fra Faaborg Havn.

 

 

Rammer den sydlige del af landet

Denne gang går det hårdest ud over den sydlige del af landet omkring vestlige del af Østersøen. Det skyldes den kraftige vind fra nord, der i løbet af det kommende par døgn vil blæse ned igennem Kattegat og Østersøen øst for Bornholm, skriver TV 2  VEJRET.

Vinden presser vandet over i den vestlige del af Østersøen. Vandet herfra kan ikke komme nordpå, da vindpresset fra Kattegat gør vandet til en effektivt stopklods.

Resultat bliver derfor en forhøjet vandstand i den vestlige del af Østersøen, der kan føre til en egentlig stormflod.

Sidste gang de indre danske farvande var udsat for en omfattende stormflod var i forbindelse med stormen den 1. november 2006. 

Dengang steg vandstanden til 204 cm i Odense Fjord, 170 cm i Aabenraa og 156 cm i Sønderborg.

 

Oversigt

    Oversigt