Dobbeltdrab: Kendelse udsat

Der bliver først afsagt kendelse om en uge i spørgsmålet om, hvorvidt offentligheden får mulighed for at følge med afhøringen af den drabstiltalte i sagen om dobbeltdrabet i Tusindsårskoven.

Statsadvokaten har anlagt påstand om referatforbud fra retssalen, når den drabstiltalte skal afhøres, i retssagen om dobbeltdrabet mod ægteparret Bjarne Johansen og Heidi Nielsen.

Den drabstiltalte har hidtil ikke ønsket at udtale sig, og derfor er statsadvokaten bange for, at den drabstiltalte vil komme med nye oplysninger, som politiet ikke har haft mulighed for at efterforske.

- Offentligheden får mulighed for at følge med. De har mulighed for at møde op i retslokalet, hvis der er nogen der er meget interesserede. Og ellers er jeg sikker på, at offentligheden godt kan vente måske en eftermiddag eller dag på at vide præcis, hvad der er de tiltalte sagde, for så har vi mulighed for at undersøge de tiltaltes forklaringer, hvis der kommer noget helt nyt, siger vicestatsadvokat Claus Guldbrandt.

Men hvad er det I er så nervøse for?

- Vi er ikke nervøse for noget, men det kan være at der kommer nogle oplysninger, som vi gerne vil have mulighed for at gå ud og efterprøve uden at den tiltalte skal have mulighed for at påvirke et vidne til at sige noget bestemt, siger vicestatsadvokat Claus Guldbrand.

Forsvarer: ønsker størst mulig offentlighed

Forsvareren protesterede over anklagemyndighedens krav om referatforbud af principielle årsager og fordi der ifølge Grundloven skal være størst mulig åbenhed i retssager. Forsvareren argumenterede derudover for, at den tiltalte siden dobbeltdrabet har måttet lægge ryg til diverse beskyldninger.

- Vi mener der er to hensyn der skal tages. Et, det principielle hensyn til at offentligheden får mulighed for at følge med i hovedforhandlingen og to, det konkrete hensyn til at min klient også får mulighed for at præsentere sin version for offentligheden, siger anklager Jesper Storm Thygesen.

Er det ikke rimeligt at anklagemyndigheden tager sine forholdsregler?

- Nej, jeg synes ikke man skal tage sine forholdsregler på den her måde. Jeg synes der er nogle andre ting, man kan gøre, hvis man er nervøse for at vidner ændrer forklaring. Så kan man afhøre dem indenretligt for at sikre deres forklaringer. Man kan eventuelt også foreholde deres forklaringer til politirapport, såfremt de ændrer forklaring, når de kommer i retten. Så der er nogle andre muligheder end at gå så vidt som det her, siger forsvarsadvokat Jesper Storm Thygesen.

Også pressen protesterede over referatforbuddet, fordi der er tale om en sag, som har haft stor bevågenhed i pressen. Samtidig lagde pressen vægt på, at offentligheden var en stor hjælp i opklaringen af sagen, og at offentligheden derfor også har ret til at få indsigt i retsagen.

Dommeren vil nu kigge på argumenterne og afsige sin kendelse tirsdag den 13. marts klokken 13.

Statsadvokaten kræver referatforbud efter retsplejelovens § 30

Oversigt

    Oversigt