Facebook: Nej til kontrakt med Byg til Vækst

Formand for Byg til Vækst, Søren Folkersen, ville gerne forpligte Facebook til at ansætte lærlinge og ledige. Det er ikke lykkedes.

Den amerikanske it-gigant Facebook er ikke interesseret i at indgå en aftale, der fremmer ansættelse af ledige og lærlinge ved opførelsen af det kommende datacenter i Odense.

Byg til Vækst, der er en sammenslutning af de ti fynske kommuner, uddannelser inden for byggeriet, jobcentre og byggebranchen, har forgæves forsøgt at overtale amerikanerne til indgå en kontrakt i lighed med de aftaler, som Byg til Vækst har indgået med bl.a. Nyt OUH, Odense Letbane og en lang række store offentlige fynske byggeprojekter.

Nyt OUH har eksempelvis skrevet under på at ville bruge 100 lærlinge og praktikanter, mens Odense Letbane har lovet at ansætte 20 unge ledige og lærlinge.

Formanden for Byg til Vækst, Søren Folkersen, oplyser, at Facebook gerne vil indgå i samarbejder, men ikke er interesseret i at underskrive en kontrakt, som andre store bygherrer på Fyn har gjort.

-  Amerikanerne har ikke en tradition med faglærte og lærlinge, der læres op på byggepladsen, siger Søren Folkersen.

Han håber dog, at mulighederne for at præge Facebook ikke er afsluttet.

- Facebook er sammen med Nyt OUH og Odense Letbane med i et nyt dialogforum under borgmesterforvaltningen. Første møde afholdes den 14. september på Odense Rådhus, og vi håber selvfølgelig, at møderne vil påvirke Facebook til at tage unge og ledige ind, siger han.

Dialogmøder

Ifølge Susanne Toftager, der er sekretariatschef hos Byg til Vækst, vil dialogmøderne blandt andet blive brugt til at opdatere deltagerne med oplysninger om, hvordan det går med at opkvalificere og uddanne fynboer til et job i byggebranchen. Det kan måske ske på tværs af projekterne.

På et tidspunkt vil der formentlig opstå flaskehalse, når der er gang i både Nyt OUH, letbanen, Facebook og andre store byggeprojekter. Det hele kulminerer i 2023.

- De aftaler, vi indgår med bygherrerne, skulle gerne gøre det enkelt, men vores fornemmelse er, at man i udlandet synes, at vi tager alt for mange lærlinge og ledige ind. På Nyt OUH udgør tallet seks procent, siger Susanne Toftager.

It-koncernen skriver i en pressemeddelelse til TV 2/Fyn, at koncernen er glad for at være i Odense.

- Vi overvejer mange muligheder for at skabe beskæftigelse og udvikle færdigheder. Vi samarbejder direkte med kommunen, og vores hovedentreprenør Mace er i kontakt med Byg til Vækst. På begge fronter overvejer vi mange forskellige muligheder, men vi har ikke mere af meddele på dette tidspunkt, hedder det.

Tilsvarende nævner Facebook overfor TV 2/Fyn, at hovedentreprenøren Mace i Odense har ansat en byggeplads-ansvarlig, der skal sikre, at der udvikles lokale kompetencer og lokale job på Fyn.

Facebook oplyste forleden på sin side for byggeriet i Odense, at knap 60 procent af de 300 medarbejdere, som arbejder på byggepladsen, er danske.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt