I det fynske folks tjeneste

Familien Aria er i naboland

-De har det efter omstændighederne udmærket. Sådan beskriver Mona Wickstrøm fra Svindinge situationen for familien Aria, der i sidste uge gik under jorden for at undgå en udvisning af Danmark og dermed hjemsending til Afghanistan, det skriver Fyens Stiftstidende.

-


Familien opholder sig i et naboland

-De har det efter omstændighederne udmærket. Sådan beskriver Mona Wickstrøm fra Svindinge situationen for familien Aria, der i sidste uge gik under jorden for at undgå en udvisning af Danmark og dermed hjemsending til Afghanistan, det skriver Fyens Stiftstidende.

I følge Mona Wickstrøm er både de to børn og deres forældre nået frem til et modtagelsescenter i et naboland til Danmark.
-Jeg vil helst ikke sige hvor. Familien har det selvfølgelig svært. Det er bestemt ikke let at være på flugt. De ville meget gerne tilbage til Danmark, hvis de kunne få lovning på en opholdstilladelse, fortæller hun.

Familien venter altså lige nu på en ny sagsbehandling i et nyt land.

Men skulle familien Aria fortsat have befundet sig i Danmark, behøvede de ikke at kigge sig bekymret over skulderen efter de danske myndigheder. Der er nemlig ikke nogen, som leder efter dem. Godt nok ligger der en efterlysning på landets politistationer, men der bliver ikke gjort noget aktivt for at finde dem.
-Men hvis de ramler ind i politiet, så vil de blive ført til Sandholm-lejren. Ellers gør vi ikke mere, fortæller politiassistent Jørn Gustavsen.

Allerede samme dag, som familien Aria forsvandt, fortalte Mona Wickstrøm fra Svindinge, at hun godt vidste, hvor de befandt sig.
-Men jeg har ikke talt med hende, og jeg formoder ikke, at hun vil fortælle, hvor de er, siger Jørn Gustavsen.
-Det er heller ikke ulovligt, hvis hun ved, hvor de er, men ikke fortæller det. Til gengæld er det strafbart at huse dem. Det er eksempelvis sognepræst Leif Bork Hansen tidligere idømt en betinget fængselsstraf for.

Jørn Gustavsen formoder, at familien befinder sig i udlandet, hvilket Mona Wickstrøm altså nu bekræfter.
-Det er svært at leve under jorden i Danmark med to små børn. Men jeg aner ikke, hvor de er henne, men håber selvfølgelig, de har det godt, siger Jørn Gustavsen. Dermed kunne familien Aria altså sagtens befinde sig i Danmark, uden der ville blive ledt efter dem. For i udlændingestyrelsen har de heller ikke travlt med at lede efter den afghanske familie.Efter de har afgjort, at familien skal rejse hjem, er det nemlig ikke længere deres bord, oplyser fuldmægtig Andreas Alsøe.
-I den her fase har vi kun ansvar for indkvartering og mad, mens selve udvisningsproceduren er noget, politiet står for.  

888 forsvandt sidse år
Så med mindre den afghanske familie stødte på politiet, kunne de altså leve rimelig uforstyrret i landet, dog ville de naturligvis ikke have mulighed for at få offentlige ydelser og lignende.I løbet af nogen tid vil familien så blive arkiveret under \"skønnet udrejst af landet\". Det skete sidste år for 888 personer, så sagen om familien Aria er bestemt ikke unik.

Nabolandet, de befinder sig i, er i følge Mona Wickstrøm ikke medlem af EU. Var landet det, ville det nemlig ikke nytte noget at søge asyl. I så fald vil Dublin-proceduren nemlig blive sat i gang, og eksempelvis de tyske myndigheder vil kontakte kollegerne i Danmark, der så skal sørge for at få sendt familien hjem.Familien forsøger i følge Mona Wickstrøm fortsat at komme til Canada, og her er der ingen lignende aftale med Danmark.