Finanstilsynet på besøg: Flere banker risikerer krak

Bankudlån for 50 milliarder kroner er fortsat under skærpet tilsyn - flere banker risikerer solvensproblemer. Heriblandt fynske Totalbanken og Sparekassen Faaborg.

De endelige konsekvenser efter den finansielle krise er fortsat ikke fuldt klarlagt, og endnu flere banker er i farezonen for at gå konkurs.

Fredag måtte Sparekassen Lolland give op efter et besøg fra Finanstilsynet, og samme skæbne risikerer at overgå flere banker, der er under lup af Finanstilsynet.

Således skriver Jyllands-Posten, at bankudlån for 50 milliarder kroner fortsat er under skærpet tilsyn af Finanstilsynet, og det risikerer at påføre flere banker solvensproblemer inden for de næste 12 til 18 måneder.

Sådan lyder vurderingen i hvert fald fra Finanstilsynets øverste chef.

- Vores bedste bud lyder nu på, at det er 2,7 procent af de samlede bankudlån, som er i fare for at løbe ind i solvensproblemer, siger Ulrik Nødgaard, administrerende direktør i Finanstilsynet, til Jyllands-Posten.

Om det sker - og i hvilket omfang - afhænger ifølge Ulrik Nødgaard af to forhold:

- For det første handler det om den generelle udvikling i samfundsøkonomien. Tidernes gunst, om du vil. Og for det andet spiller udviklingen i de specifikke engagementer også en rolle for, hvordan det går banken, siger Ulrik Nødgaard til avisen.

Bankanalytiker Steffen Torwitz fra Bankinfo har for Morgenavisen Jyllands-Posten lavet en opgørelse over, hvilke banker der havde mindst sul på kroppen ved udgangen af 3. kvartal af 2012.

Opgørelsen viser, at Totalbanken, Vestjysk Bank, Danske Andelskassers Bank og Sparekassen Faaborg målt på solvensoverdækning var de mest udsatte banker med en overdækning på mellem to og godt tre procent.

Solvensoverdækningen er den kapital, som en bank kan bruge til eventuelle nye nedskrivninger, inden den løber ind i Finanstilsynets krav til at drive bank.

Til sammenligning havde den nu krakkede Sparekassen Lolland ved udgangen af 3. kvartal en overdækning på 1,3 procent, mens Ringkjøbing Landbobank og Kreditbanken som de mest velpolstrede banker lå på 13,9 og 12 procent.

Oversigt

    Oversigt